Musikhjälpens programledare: ”Betala tillbaka pengarna”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s och SR:s insamling Musikhjälpen gick miste om pengar när ett sms-nummer under en tid byttes ut i sändning och ersatte med ett nummer som kopplas till ett bluffföretag. -De borde betala tillbaka pengarna, säger Musikhjälpens programledare Ametist Azordegan.

Mitt under SVT:s direktsändning av Musikhjälpen natten mellan den 19:e och 20:e december byttes det nummer som tittarna skulle sms:a in pengar till ut. Under 21 minuter visades ett nummer som inte är kopplat till Radiohjälpen, utan till ett nummer som använts i samband med bland annat bluffmejl.

-Stämmer det här så är det ett allvarligt bedrägeri mot Radiohjälpen, säger Finn Norgren, generalsekreterare på Radiohjälpen, till SVT.

”Besvärande och sorgligt”

Ametist Azordegan var programledare för Musikhjälpen tillsammans med Christer Lundberg och Jason ”Timbuktu” Diakite. Hon tycker att det som hänt både är besvärande – och sorgligt.

-Man pratar mycket om att människor är egoister och inte vill hjälpa till – men nu gick man samman och ville göra någonting fint. Det är synd att människor som ville väl ska behöva känna sig besvikna, säger Ametist Azordegan till Rapport.

Ametist Azordegan uppmanar nu företaget bakom det felaktiga numret att betala tillbaka pengarna till Musikhjälpen.

-Jag vet inte hur det här har gått till, men det viktiga är nu att blufföretaget vill hjälpa oss att ställa allt till rätta. De måste förstå vad det är för pengar de sitter på, säger hon.

Mänsklig faktor bakom

En utredning ska gå till botten med vad som hänt. Fortfarande vet man inte varför fel nummer visades, men enligt ansvariga vid Sveriges Radio pekar det mesta på att ett mänskligt fel ligger bakom.

-Människorna som jobbar med det här projektet är oerhört engagerade och man får säga åt dem att gå hem från jobbet. Därför är det inte otroligt att de är trötta efter så många dygns direktsändningar, och det är inte svårt att förstå att fel då kan uppkomma i arbetet. Det är där problemet har uppstått, säger Pär Nordahl, produktionsledare för Musikhjälpen, till Rapport.

Vad säger de som jobbade den aktuella natten?

-Frågan är ställd och ingen vet med sig att de skulle ha skrivit fel i rutan. Men det är förstås svårt att kontrollera, säger Pär Nordahl.

Hur mycket pengar har försvunnit till fel konto?

-Vi vet inte ännu, men det är inga stora summor, kan jag säga, men vi tycker naturligtvis det är olyckligt hur lite pengar det än handlar om. Allt som folk skänker ska ju gå till Radiohjälpen, säger Lotta Kjellin, projektledare på SR, som i dag driver utredningen om det inträffade.

Freja Salö & Anja L Sundberg

Fakta: Musikhjälpen

Musikhjälpen är ett samarbete mellan SVT, SR och insamlingsorganisationen Radiohjälpen.

Tre programledare stängdes in i en glasbur på Avenyn i Göteborg och sände tv och radio dygnet runt 14-20 decmeber till förmån för Radiohjälpens insamling till kampen mot malaria.

Under programmet kunde tittare/lyssnare sms:a in önskemål om låtar och sms-numret var kopplat till belopp som skänktes till Radiohjälpen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.