Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet. Foto: TT

Professor: Mutbrott internationellt – men inte i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Riksenheten mot korruption ska utreda om brott har begåtts i samband med att Wallström fick ett hyreskontrakt av fackförbundet Kommunal. Professor Dennis Töllborg menar att det är ett självklart mutbrott enligt internationell standard, men desto mer tveksamt enligt svensk lag.

Enligt de konventioner och rekommendationer som OECD och FN har tagit är lägenhetsuthyrningen till utrikesministern ett mutbrott, och det skulle betraktas som sådant i länder som England, Nordirland eller Australien. Det menar Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Där talar man om illojal maktutövning. Man bereder sig själv en förmån på grund av sin tjänst. Det behöver inte finnas en omedelbar koppling mellan att man får lägenheten och då lovar jag Kommunal ett bättre kollektivavtal. Sådant brott har inte vi i Sverige, säger han i SVT:s Gomorron Sverige.

Skandalen inom Kommunal

Viktigt med oberoende åklagare

Tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem är försiktig med att skuldbelägga.

– Det viktigaste är att man har en oberoende, självständig åklagare som i ett sånt här känsligt läge kan fatta beslut om förundersökning ska inledas eller inte. När det gäller misstänka korruptionsbrott finns det i regel ingen som har intresse av att anmäla, i det här fallet finns det politiska motståndare som gärna vill anmäla, säger han.

Om det ska vara en muta så ska Margot Wallström vara i en position då hon har möjlighet att göra Kommunal en gentjänst, är hon det?

– Latent är det ingen tvekan om att det kan finnas ett sånt läge. En regering har en väldig makt, och ett fackförbund är en intresseorganisation som kan komma med påtryckningar och vilja få saker igenom.

Tror inte att åtal väcks

Sven-Erik Alhem påtalar vikten av att man har olika steg i rättsprocessen. Den första frågan är om förundersökning ska inledas. Sedan om resultatet ska kunna ligga till grund för att åtal väcks eller inte, därefter avgör en domstol om det är ett mutbrott.

Dennis Töllborg tror inte att åtal kommer att väckas.

– I Sverige är korruptionsbrott så snävt definierat att man kommer inte åt det som kallas high level corruption. Det omfattas inte av den svenska lagstiftningen, säger han.

”High level corruption” är något som Dennis Töllborg definierar som nepotism eller att man skaffar fördelar åt sig själv, sitt parti eller sina vänner.

Du säger att vi är mer korrupta i Sverige än vi kanske tror, att lagstiftningen borde skärpas?

– Det kan du ge dig på, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet