I går omkom två polacker i en arbetsplatsolycka. Foto: TT

Myndighet döljer utländska dödsfall

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har medierna rapporterat om att antalet dödsolyckor på svenska arbetsplatser minskat kraftigt. Men det finns en brist i den officiella statistiken. Omkomna som arbetat vid utländska bolag i Sverige ingår inte i de officiella tabellerna.

På Arbetsmiljöverkets hemsida under fliken statistik finns en blå kurva. Kurvan lutar starkt nedåt från vänster till höger. Den handlar om antalet olyckor i arbetet med dödlig utgång. Men vad kurvan inte berättar är om de polska, finska och slovakiska medborgarna som till exempel dog i år på svenska arbetsplatser.

De döljs i tabellerna i stället under raden övriga. Och för att ta reda på nationalitet måste man gå in i underlaget och titta på varje dödsfall.

Dödsolycka vid byggarbetsplats

Cirkusarbetare föll

I år har enligt Arbetsmiljöverket 37 personer som arbetar i svenska företag omkommit i Sverige i samband med arbetet.

Alla är tragiska olyckor, flera har tidigare fått stor uppmärksamhet. Här finns timmerbilsföraren som omkom vid branden i Västmanland i somras, här beskrivs byggnadsarbetaren som klämdes av en gjutform och cirkusarbetaren som föll från ett cirkustält.

Men i underlagen framkommer att ytterligare fem utländska medborgare omkommit.

En finsk medborgare körde in i ett lastbilssläp i februari, en polsk lastbilschaufför blev misshandlad till döds i mars, för en dryg vecka sedan krockade en slovakisk truckförare med ett tåg på stålbolaget SSAB i Luleå. Och på tisdagen omkom två polska medborgare vid byggolyckan på Fortums fjärrvärmeverk i Värtan i Stockholm.

Statistik missvisande

Erna Zelmin-Ekenhem är ny generaldirektör för Arbetsmiljöverket. Hon bekräftar att utländska medborgare normalt inte ingår i den officiella statistiken. Anledningen är att de enligt EU-regler ska registreras i sitt hemland.

– Inom EU finns det regler som talar om hur man ska registrera olyckor. Om det är utländsk arbetskraft som inte omfattas av svensk arbetsskadeförsäkring så ska de registreras i sitt hemland och skulle vi registrera dem i vår officiella statistik blir det en dubbelregistrering, säger hon.

Blir inte den officiella statistiken missvisande?

– Ja, det kan man säga. Samtidigt så är det också viktigt att man inte dubbelregistrerar uppgifter, för då blir det också missvisande, säger Erna Zelmin-Ekenhem.

När det gäller utländska medborgare finns inget i statistiken som tyder på att dödsolyckorna minskar. Tvärtom ser det ut som de ökar. Samtidigt infördes nya regler från juli förra året där entreprenörer i Sverige numera är skyldiga att anmäla utländsk arbetskraft inom fem dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka vid byggarbetsplats

Mer i ämnet