Det spanska energibolaget Abengoa är på randen till konkurs. Foto: TT

Staten riskerar miljardsmäll

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska myndigheten Exportkreditnämnden riskerar att gå på en spansk miljardsmäll. Detta efter att myndigheten garanterat ett lån på motsvarande sex miljarder kronor till det konkursmässiga spanska energibolaget Abengoa, skriver Dagens Nyheter.

– Det jag kan bekräfta till dig i dag, det är att vi har garanterat ett lån till Abengoa. Däremot kan jag inte kommentera beloppet för den uppgiften är skyddad av affärssekretess, säger Tomas Duffy, tillföreträdande affärsområdeschef på Exportkreditnämnden, till Dagens Nyheter.

På torsdagen presenterade Abengoas styrelse en lista över förtagets borgenärer och vilka summor som företaget lånat från dem.

Tredje största finansiären

Åtgärden ses som ett första steg inför förberedelserna för en konkurs.

Den tredje största finansiären bakom bolaget är Exportkreditnämnden som, enligt uppgifter från Abengoa, garanterat ett lån till företaget på 642 miljoner euro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.