Balansskotern är en efterlängtad julklapp av många barn. Det finns inga uppgifter om att just modellen som syns på bilden är farlig. ARKIVBILD. Foto: TT

Myndighet varnar för populära julklappen

Uppdaterad
Publicerad

Den eldrivna plattan med två hjul står på många barns önskelista till tomten. Men den populära julklappen kan vara livsfarlig.

– Det finns rätt mycket saker som kan gå snett, säger Martin Gustafsson, inspektör hos Elsäkerhetsverket.

De kallas hoverboard, airboard, swagway eller balansskoter och har blivit den senaste trendprylen världen över, framför allt bland barn. Men samtidigt hörs nu allt fler varningar om allvarliga brister i elsäkerheten.

Tusentals farliga skotrar

I ett videoklipp som har spridits på nätet börjar en balansskoter plötsligt brinna explosivt medan den användes i ett köpcentrum i USA.

Sedan mitten av oktober har den brittiska konsumentskyddsmyndigheten National trading standards granskat fler än 17.000 importerade balansskotrar vid gränsen. Nästan nittio procent av dem har tagits i beslag på grund av allvarliga säkerhetsbrister – bland annat problem med stickkontakt, laddare, batteri eller strömbrytare. Samtliga dessa brister kan leda till att balansskotern överhettas, fattar eld eller exploderar – både vid laddning och under användning.

”Var vaksam”

På Elsäkerhetsverket följer man hur myndigheterna i Storbritannien har agerat, men har ännu inte sett en ökning av anmälningar om farliga balansskotrar i Sverige. Martin Gustafsson uppmanar ändå alla som är spekulanter på en balansskoter att vara vaksamma – framför allt om man privatimporterar från butiker på nätet.

– En sak man kan göra är att granska bruksanvisningen och dra öronen åt sig om man ser felstavade ord och liknande. Kan de inte göra en bruksanvisning kan de troligen inte skruva ihop en apparat rätt, det visar vår marknadskontroll, säger han.

Och även om balansskotern är CE-märkt och köpt i Sverige bör man vara försiktig.

– Man ska aldrig ladda annat än under tillsyn. En sådan här pryl brukar ha mycket potenta batterier med väldigt hög energitäthet.

Var en aktiv konsument

Var en aktiv och frågvis konsument. Granska bruksanvisningen innan du beställer på nätet.

Är det för billigt för att vara sant är det troligen inte speciellt säkert.

Vissa aktörer säljer balansskotrar utan batterier. Det är ytterligare en risk, eftersom köparen själv måste hitta rätt typ av batteri och slutmontera balansskotern på egen hand.

Ladda aldrig annat än under tillsyn. Ju mer energi det är i ett batteri ju farligare blir det.

Blir balansskotern onaturligt varm bör man vara extra vaksam. Man ska absolut inte bränna sig, då är det riktigt allvarligt.

Källa: Elsäkerhetsverket, Martin Gustafsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.