Foto: TT

Myndigheter ställer sprit på julbordet – för skattepengar

Uppdaterad
Publicerad

Många myndigheter bjuder inte sina anställda på julbord alls, av ekonomiska skäl. Andra spenderar stora pengar på exklusiva restauranger, och vissa bjuder till och med på sprit till sina anställda. Det visar en sammanställning som Sveriges Radio Ekot har gjort.

Konstnärsnämnden och Forum för levande historia har spenderat nära 1.000 kronor per anställd för julborden. Konstnärsnämnden köpte dessutom bland annat starksprit och champagne till kalaset, för skattepengar.

– Alla fick ett litet glas champagne när man kom. Sen fick alla välja på en öl, vin eller alkoholfritt alternativ till maten. De som ville fick också ta en snaps. Enligt notan har vi druckit 13 snapsar på 28 anställda, säger Rickard Carlsson, kommunikatör vid Konstnärsnämnden, till Ekot.

Vidare säger Carlsson att han anser att detta är helt i enlighet med myndighetens riktlinjer, vilka man haft sedan 2007. Här gäller, enligt Carlsson, stor restriktivitet vad gäller intern representation.

Två har helt skippat julbord

Hos andra myndigheter är det avsevärt mycket mer sparsmakade julbord som gäller. De anställda på Trafikverkets huvudkontor i Borlänge bjöds i fjol på julbord som kostade 325 kronor per person.

Ännu mindre, eller ingenting rättare sagt, lade Svenska intitutet och Livsmedelsverket på julbord i fjol. Hos den sistnämnda av dessa myndigheter satsar man på annat.

– Vi har andra saker som är mer riktade mot friskvård, som vi tänker friskvård. Vi har tre aktiva och bra föreningar – trädgårdsförening, idrottsförening och konstförening. Och dem sponsrar vi, säger Eva Andersson, personalchef på Livsmedelsverket, till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.