Svårt att veta vilka uppgifter appen samlar in. Foto: Scanpix

Myndigheter varnar för appar

Uppdaterad
Publicerad

Dataskyddsmyndigheterna i Europa, däribland svenska Datainspektionen, varnar för att appar som laddas ner till mobiler och surfplattor samlar in mängder av information, ofta utan att användaren är medveten om det.

I ett 30-sidigt dokument beskrivs det rättsliga ramverk som gäller när personuppgifter hanteras i appar, som att användarna måste samtycka till hur uppgifterna hanteras, att syftet med att en app samlar in uppgifterna ska vara begränsat, att mängden uppgifter minimeras och att säkerheten är tillräcklig.

”Ofta är det svårt för den som hämtar en app att på ett tydligt sätt få veta vilka uppgifter som en app kan samla in och, ännu viktigare, vad företaget bakom appen tänker göra med uppgifterna”, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund i ett pressmeddelande.

I ett separat kapitel ges särskilda rekommendationer när det gäller appar som samlar in personuppgifter om och från barn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.