Damberg vill inte kommentera om staten som största ägare har några krav på eventuella nya ägare till Telias verksamheter. Foto: TT

Näringsministern: Ett välkommet beslut

Uppdaterad
Publicerad

Näringsminister Mikael Damberg (S) tycker att Telias Soneras beslut att dra sig ur Centralasien är genomtänkt och välkommet. Han räknar med att ha en nära dialog med styrelsen kring försäljningen av bolagen.

Svenska staten är med 37,3 procent av aktieposterna den största ägaren i Telia Sonera.

– Vi har verkligen backat upp den nuvarande styrelsen som under de senaste åren har gjort stora insatser för att gräva fram problem och belysa riskerna i de här länderna . Nu har de kommit fram till ett genomtänkt beslut att fokusera investeringar framöver på Norden och Europa, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

Telias diktatursamarbete

– Det är ett beslut jag välkomnar, för jag ser att det är genomarbetat från styrelsens sida.

Mikael Damberg vill inte spekulera i om det går att sälja verksamheterna till ett bra pris eller utveckla om staten som störste ägare har några krav på eventuellt nya ägare.

– Våra förväntningar är alltid att statliga bolag ska agera föredömligt och att man gör så bra genomlysningar man kan i de här frågorna. Nu vet vi att det här är svåra marknader, det är komplicerade avtal som ligger i grunden. Vi är medvetna om de problem och risker som finns i verksamheten, säger han.

TT: Kan man sälja till vem som helst?

– Det är styrelsen som fattar beslut om att sälja, det är inte ägaren som gör det. Däremot kommer ägaren att ha en nära dialog med styrelsen framöver, säger Damberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet