Foto: TT

Nässpray kan rädda liv – stoppas av Läkemedelsverket

Uppdaterad
Publicerad

En nässpray som förhindrar överdoser får inte delas ut till missbrukare och deras anhöriga. Läkemedelsverket säger nej, trots att antalet människor som dör av överdoser ökat kraftigt de senaste åren.

– Det känns så frustrerande att inte få rädda liv när det finns en effektiv och säker medicin som är redo att användas, säger Martin Kåberg, överläkare på infektionskliniken på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Han har just fått veta att Läkemedelsverket avslår hans ansökan om att få börja dela ut läkemedlet naloxon som nässpray till missbrukare och deras anhöriga.

Naloxon

Finns inte i missbrukares närhet

Naloxon häver överdoser och kan rädda livet på den som tagit för mycket heroin och andra opioider, som fentanyl och smärtstillande morfinliknande läkemedel – den typ av droger som skördar flest offer i Sverige. I Sverige finns medicinen hos ambulanspersonal och hos akutsjukvården, vilket inte är tillräckligt enligt Martin Kåberg.

Många som missbrukar drar sig för att kontakta sjukvården och en ambulans kan ta för lång tid på sig att komma fram. Därför vill han att naloxon ska delas ut till alla som kommer i kontakt med överdoser.

– Förutom brukare bör polis, socialtjänst, personal på behandlingshem och förstås de anhöriga ha naloxon, ifall en överdos i deras närhet skulle inträffa, säger han.

Rekommenderas av WHO men stoppas i Sverige

Naloxon är helt ofarligt att använda och kan inte missbrukas. Sju andra europeiska länder, bland annat Norge och Danmark, delar redan ut medicinen, vilket rekommenderas av världshälsoorganisationen WHO. 

I Sverige säger Läkemedelsverket dock nej. De kräver en lagändring innan de kan ge sitt godkännande att dela ut till andra än de som är direkt berörda. Enligt lagen kan receptbelagd medicin inte delas ut till tredje part.

– Vi ser att det finns både medicinska och vetenskapliga belägg för att naloxon ger nytta både för den enskilda individen och för samhället, säger Lena Eriksson, klinisk utredare på Läkemedelsverket.

– Men gällande lagstiftning är inte förenlig med att dela ut naloxon till en större mängd individer, säger hon.

Skulle kunna rädda 500 liv årligen

Den narkotikarelaterade dödligheten ökar i Sverige. Varje år dör cirka 800 människor vilket är den näst högsta dödligheten i EU, enligt EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction).

70 procent av de som dör har någon typ av opioid i kroppen. Teoretiskt sett skulle runt 500 liv kunna räddas varje år om någon i närheten haft tillgång till naloxon.

Receptfritt i Norge

Martin Kåberg tycker att Läkemedelsverket borde ha varit mer pragmatiska och försökt hitta andra vägar för att ge klartecken till naloxonutdelning, än att hänvisa till en lagändring som tar lång tid att genomföra.

– Man kan titta på hur våra grannländer löst samma situation. I Norge har de till exempel gjort preparatet receptfritt, med det får bara distribueras av vissa läkare och hämtas ut på vissa kliniker. Det skulle kunna vara ett alternativ även i Sverige.

Lena Eriksson på Läkemedelsverket vill inte kommentera den norska lagstiftningen.

– Vi har ingen nässpray med naloxon som i dag är godkänd i Sverige. Om vi ska kunna använda preparatet på det sätt som bland annat WHO rekommenderar och som vi stöder måste lagstiftningen förändras, säger hon.

Fakta: Naloxon

Naloxon är ett läkemedel som används inom vården för att häva överdoser av opiater, oftast heroinöverdoser. Medlet ger ingen ruseffekt och är helt verkningslöst på personer som inte har tagit en opiat.

Läkemedlet delas för närvarande ut till missbrukare och personer i deras närhet i sju europeiska länder: Danmark, Tyskland, Estland, Spanien, Italien, Storbritannien och Norge, samt i flera städer i USA och Australien.

I Sverige används naloxon bara inom sjukvården. På flera andra håll i världen har även polisen tillgång till läkemedlet eftersom de oftast är först på plats när någon tagit en överdos.

Det finns ännu få utvärderingar av hur många liv som har räddats genom naloxonprogram. Nyligen gjordes en amerikansk undersökning bland 48 distributörer som visade att över 10.000 dokumenterade överdoser hade hävts, enligt EMCDDA.

Enligt världshälsoorganisationen, WHO, skulle runt 20.000 liv kunna räddas varje år bara i USA om läkemedlet var mer spritt i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Naloxon

Mer i ämnet