Foto: TT

Nästan 300 ensamkommande var under sju år

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att antalet ensamkommande barn som kommer till Sverige kraftigt ökat har också antalet riktigt små barn skjutit i höjden. 2013 kom ungefär 100 barn som var under sju år gamla. En siffra som i år är tre gånger så hög.

De allra flesta ensamkommande barn är tonåringar. Av de över 33.000 ensamkommande barn som hittills kommit till Sverige i år är ungefär hälften 16-17 år gamla. Men allt fler väldigt små barn kommer också utan föräldrar. Hittills i år har 297 ensamkommande barn varit under sju år.

– Ensamkommande barn har ökat i alla åldersgrupper. Vi har haft barn så små som ett och två år som har kommit, säger Kjell-Terje Torvik, verksamhetsexpert på Migrationsverket.

Ofta i sällskap med släkting

De små barnen kommer i princip aldrig helt ensamma. Det vanligaste är att de kommer tillsammans med en släkting till någon av föräldrarna eller ett äldre syskon.

– Det kan handla om att man har kommit ifrån sina föräldrar under flykten, eller att en eller båda har dött. Vi har också haft fall där familjen har släkt i Sverige och att man via ombud skickar barnen till Sverige, säger Kjell-Terje Torvik, verksamhetsexpert på Migrationsverket.

När ett barn flyr är en vuxen nästan alltid inblandad, säger Kjell-Terje Torvik.

– Migrerande eller flyende barn är ett vuxenprojekt. Barn kan inte själva ta sig genom länder och över gränser, de väljer heller inte att fly själva. Grundregeln är att vuxna är inblandade.

Familjehem räcker inte till

Till Malmö kom elva barn under tio år under första halvan av 2015. Efter första juli har antalet ökat till 85 barn. Ökningen har gjort att familjehemmen inte räcker till.

– Vi har ständiga kampanjer för att få fler att ställa upp och vi ser ett ökat intresse men det räcker inte till alla, säger Lotta Narvehed, kommunikatör på sociala resursförvaltningen i Malmö stad.

När familjehemmen inte räcker till får fler små barn bo i ett så kallat HVB-hem istället. HVB-hemmet är uppbyggt som ett gruppboende medan familjehem oftast är en vanlig familj som tar hand om barnet eller ungdomen.

– Förstahandsvalet är såklart familjehem för att få den familjära omgivningen, men på hvb-hemmen finns utbildad personal och man försöker hitta hem som är anpassade för de små barnen, säger Lotta Nervehed.

Ensamkommande barn

De personer under 18 år som kommer till Sverige utan sina föräldrar eller andra vårdnadshavare är ensamkommande flyktingbarn. Det är kommunerna som ansvarar för omsorgen om de ensamkommande barnen, socialtjänsten ansvarar för att barnen får komma till ett anpassat boende.

De små barnen får antingen bo ihop med den släkting de kommer med eller så placeras de i en familj, så kallat familjehem. Äldre barn kan placeras i så kallat HVB-hem.

Asylsökande barn har rätt att gå i skolan och har samma rätt till kostnadsfri sjuk- och tandvård som barn som är folkbokförda i Sverige.

Antal ensamkommande barn som sökt asyl i Sverige:

  • 2013 0-6 år: 94 Totalt: 3.852
  • 2014 0-6 år: 194 Totalt: 7.049
  • 2015 0-6 år: 297 Totalt: 33.396 (Till och med 7 december)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.