Nationella proven kunde inte rättas – facit försvunna i posten

Uppdaterad
Publicerad

Tvåtusen kartonger innehållande facit till grundskolans nationella prov har varit försvunna i postgången. Resultatet är att tiotusentals elever på tvåtusen skolor inte kunnat få sina prov i engelska rättade.

Omkring 100.000 niondeklassare, som just nu hårdpluggar för att komma in på önskat program på gymnaiset, kan just nu inte få sina nationella prov i engelska rättade. Orsaken är att två tusen kartonger med facit som Skolverket skickat ut har försvunnit i postgången.

”Vet inte var de är”

– Kartongerna har lämnat vår distributör i Malmö och gått vidare till posten men där vet man inte var de är. Det är mycket märkligt, säger Karin Hector-Stahre, enhetschef på Skolverket, till Dagens Nyheter.

Felet uppdagades under eftermiddagen på onsdagen då Skolverket kontaktades av lärare från hela Sverige som undrade varför de inte fått de paket med bedömningsanvisningar som de behövde för att kunna rätta proven.

Undvika fusk

Grundskolan har i veckan skrivit nationella prov i matematik, svenska och engelska. Förr fick skolorna facit i förväg, men efter att svaren läckt ut i förväg ändrade Skolverket sina rutiner och skickar numera ut bedömningsanvisningarna i efterhand.

Men nu har alltså facit för engelskan försvunnit – tvåtusen kartonger till lika många skolor över hela Sverige. Omkring 100.000 niondeklassare tvingas nu vänta på sina provresultat.

– Det är posten som har gjort fel och vi försöker skynda på dem så fort det går, säger Karin Hector-Stahre.

Mysterium

På torsdagsförmiddagen lyckades Post Nord (f d Posten) lokalisera de försvunna bedömningsanvisningarna. Lastpallarna med de tvåtusen kartongerna har av okänd anledning blivit kvar på postterminalen i Malmö. Men inte länge till.

– Just nu är det högsta prioritet att få ut dem till adressaterna och vi hoppas att det ska vara utdelat och klart redan i morgon, säger Maria Ibsén på PostNord till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.