Foto: SVT

Naturskyddsföreningen: Landsbygdsministern sänder fel signal

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i dag sade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till Sveriges Radio att han inte ser några miljöproblem med att vi äter för mycket kött i Sverige. Nu möter han hård kritik av Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Johanna Sandahl är förvånad över Sven-Erik Buchts uttalande.

– Jag hade velat påpeka de felaktigheter som det faktiskt är. Köttkonsumtionen bidrar till en rad olika miljöproblem. Vi pratar om klimat, övergödning, vattenfrågan, markresursen, förlust och biologisk mångfald. Det finns många problem som köttkonsumtionen orsakar – och de behöver vi ta tag i, säger hon i SVT:s Aktuellt.

”Det är jätteviktigt”

Hon hävdar att landsbygdsministern skickar ut en signal som är felaktig.

– Signalen är förstås att det här inte är viktigt, att det inte är något vi behöver ta tag i. Men det är något vi behöver ta tag i och politiken krävs. Det är jätteviktigt förstås. Det gäller ju all typ av vanor vi har som orsakar i det här fallet också hälsoproblem.

Att minska på köttkonsumtionen är viktigt för att ta hänsyn till miljön, menar Johanna Sandahl. Om man ändå vill äta kött ska man välja det som är ”bra producerat”. Det handlar om den typen av kött som är svenskt, ekologiskt och kommer från djur som har betat naturligt.

Sven-Erik Bucht har själv avböjt att vara med i programmet, men kommer att kommentera sina uttalanden i Gomorron Sverige tisdag morgon.

Miljöminister Åsa Romson (MP) har inte velat kommentera landsbygdsministerns uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.