Nej till lag om partibidrag

Uppdaterad
Publicerad

S stödde inte förslaget om lagstiftning om partibidrag när frågan behandlades i KU. I stället ska det nu förhandlas om en frivillig överenskommelse.

-De har blivit köpta, säger KU:s ordförande Peter Eriksson.

-De får igenom sin vilja om höjt partistöd mot att de ger upp kravet på lagstiftning. Det är en överenskommelse av det allra sämsta slaget, säger Peter Eriksson.

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt förnekar detta.

-Det kan jag inte tänka mig. Det ligger inte i vårt intresse alls. Det viktiga är att det blir en offentlig redovisning, säger Juholt till TT.

KU uttalar sig inte direkt för ett ökat partistöd men ”noterar” att det inte höjts sedan 2004 och ”förutsätter” att regeringen beaktar detta. Enligt Eriksson är det en skrivning som öppnat dörren för att S ska överge sitt krav på lagstiftning.

Men socialdemokraternas företrädare i KU, Sven-Erik Österberg, tillbakavisar detta.

-Nej, det finns ingen sådan koppling. Vi går in i de här diskussionerna med krav på lagstiftning. Ser vi inget resultat före februaris utgång, så går vi tillbaka till utskottet och begär ett initiativ om lagstiftning, säger han till TT.

Bara V och MP röstade för lagstiftning i utskottet.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.