Isabella Lövin. Foto: SVT

Nio heta frågor – så svarar Lövin

Uppdaterad
Publicerad

Isabella Lövin blir av allt att döma nytt språkrör för Miljöpartiet (MP), men vad står hon politiskt i några brännande frågor? Såhär svarar hon i SVT Gomorron.

1. Ska man höja bensinskatten?

– Nu försöker ni sätta mig på det hala, jag är bara än så länge föreslagen som språkrör. Frågan kräver att man är insatt för att man ska kunna svara ja eller nej.

Är du inte insatt i frågan?

– Nej, jag har ägnat drygt två år åt att vara biståndminster. Men jag anser att vi absolut kan ta ut högre priser på fossila bränslen i dag, speciellt när oljepriset är så lågt. Vi ska beskatta de dåliga sakerna och vi ska också gynna de bra sakerna för miljön.

2. Ska vi fortsätta ta av biståndet för att finansiera flyktingmottagande?

– Jag är väldigt glad och stolt över vad Sverige lyckades med förra året, att vi tog emot flest flyktingar i Europa per capita. Sedan lång tid, också hos tidigare regeringar, har det funnits en ordning att man tar ifrån biståndet för kostnader för flyktingar som kommer Sverige. Vi vill minska den modellen, det har vi också lyckats med. Om vi hade fortsatt med den modellen, att ta hela kostnaden från biståndsbudgeten, hade vi behövt ta mer än hälften.

3. Skärpta flyktingregler, så länge det här minskar antalet flyktingar som kommer hit – ja eller nej?

– Vi ska ta ansvar för de globala frågorna, för de människor som är på flykt i dag. Vi måste se till så att Europa tar sitt ansvar. Vad regeringen har sagt är att vi tar ett andrum för att vi bättre ska kunna ta emot flyktingar och se till så att de kan få en bra etablering i Sverige. Det handlar inte om antal, det handlar om hur vi ska kunna ta emot människor på flykt.

4. Värdlandsavtal med Nato, ja eller nej?

– Jag får ta den när jag är vald.

5. Avveckla kärnkraften först eller satsa på att avveckla fossila energikällor först?

– Jag tycker att vi ska satsa på förnybar energi och vi ska ersätta både de fossila och kärnkraftverken givetvis. jag är inte så säker på att man måste göra avvägningen (red: mellan att avveckla det ena eller andra först) utan det finns smarta elnät och nya smarta lösningar, det är de vi ska satsa på.

6. Frågan om försäljningen av brunkolskraftverken i Tyskland: Om det enligt ägardirektivet till Vattenfall skulle vara möjligt, skulle ni då stoppa det?

– Om det skulle vara möjligt är det naturligtvis det vi driver. Vi ska titta väldigt noga på den frågan, sedan får vi se hur det slutar.

7. Är det ok att låta bli att skaka hand med kvinnor som miljöpartistisk politiker?

– Det är inte ok att behandla kvinnor och män olika om man är hög företrädare för Miljöpartiet.

8. Är MP en naturligt vänsterpartner, eller kan ni lika gärna vara en borgerlig partner i regeringsfrågan?

– Miljöparitet är en grön kraft i politiken, vi har en tydligt vision om ett hållbart samhälle. Vi ska jobba så smart som vi kan för att få så stort avtryck som möjligt. Då gäller det miljön, framtida generationer och den globala hållbarheten som det viktigaste.

9. Till sist, är miljöminister den viktigaste posten för miljöpartiet?

– Det är en väldigt viktig post givetvis. Men det finns också andra väldigt viktiga poster, biståndsminister till exempel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.