Foto: TT

Nordea svarar på Panama-anklagelserna

Uppdaterad
Publicerad

Nordea har kallat till presskonferens för att svara på anklagelserna om brevlådeföretag i skatteparadis. – Det är oacceptabelt att delta i penningtvätt, säger vd:n Casper von Koskull.

Casper von Koskull säger att de vill vara öppna och transparenta i detta ärende och att de ska försöka svara på alla frågor, men inte om enskilda kunder.

Han säger att det är kunderna som tar initiativen, och att Nordea inte har köpt brevlådeföretag, men att banken har bidragit med ”vissa administrativa” åtgärder.

Panama-dokumenten

– De senaste två veckorna har tillräckligt mycket information kommit fram för att vi ska känna att vi har tagit rätt beslut, säger Casper von Koskull om att Nordea har slutat samarbeta med advokatbyrån Mossack Fonseca.

”Kommer att vidta åtgärder”

Han upprepar flera gånger att det som har skett inte är okej och att Nordea har startat en översyn av bankens rutiner.

– Vi tar det här på oerhört stort allvar, om vi hittar något som inte lever upp till våra policys kommer vi att vidta åtgärder.

Casper von Koskull håller armarna i kors när han säger att det viktigaste är att få veta vilka som är de verkliga mottagarna av uppläggen. Vd:n får frågan om han anser sig vara ansvarig för de uppgifter som framkom i gårdagens avsnitt av SVT:s Uppdrag granskning.

– I min roll tar jag på mig det. Jag går självklart inte genom alla dokument, men det går under mitt ansvar, svarar han.

Avslutar kontakten med advokatbyrån

Gällande advokatbyrån Mossack Fonseca säger Casper von Koskull att allting arbetsrelaterat är avslutat mellan byrån och Nordea.

– Vi har ingen egentlig relation till advokatbyrån. När jag säger att vi avslutar relationerna med dem menar jag att vi inte ska arbeta med dem alls, inget administrativt, ingenting.

En reporter från Uppdrag granskning läser upp ett dokument från 2013 där det verkar som att ett möte om skatteflykt har hållits 2013. Detta ska alltså motbevisa att Nordea påstår sig ha satt upp nya rutiner 2009. Men Casper von Koskull håller inte med helt och hållet. Han menar att riktlinjerna tillkom 2009 men att inte alla började efterfölja dem, vilket den interna utredningen nu ska ordna.

– Det bevisar att vi har satt igång med ändringarna. Har det varit fel kommer vi att agera.

När en journalist undrar varför Nordea är överrepresenterat bland svenska banker svarar vd:n lugnt.

– Vi är störst i det här området. Utländska banker är inblandade med mycket större pengasummor. Vår roll i detta har överdrivits. Med det sagt är detta väldigt allvarligt och jag vill inte förminska händelsen.

Lånade ut miljardbelopp till oligark

Den svenska storbanken Nordea erbjuder sina allra mest förmögna kunder att skapa brevlådeföretag i skatteparadis för att undvika skatt.

Det avslöjades i läckta dokument från den panamanska advokatbyrån Mossack Fonseca, som SVT:s Uppdrag granskning tagit del av. Nu ska Nordea bemöta kritiken som de har fått gällande detta i en presskonferens.

Banken ska också via brevlådeföretag ha lånat ut miljardbelopp till en oligark som står Kazakstans diktator nära.

FAKTA: PANAMA-DOKUMENTEN

Sammanlagt 11,5 miljoner läckta interna dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca har granskats av medier över hela världen.

Läckan kom först tyska Süddeutsche Zeitung till del, som sedan delade dokumenten med ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister. Därifrån har sedan över än 100 mediaorganisationer världen över arbetat med materialet i över ett års tid.

För Sveriges del har SVT och Uppdrag granskning tagit del av läckan.

De läckta dokumenten avslöjar hur Mossack Fonsecas de facto affärsverksamhet är att skapa brevlådeföretag i skatteparadis, som används för att dölja stora summor pengar. Kontakten mellan kunder och Mossack Fonseca sköts av banker, ofta stora och internationella sådana.

Bland de som använt sig av Mossack Fonsecas tjänster finns flera nuvarande och före detta toppolitiker, sportprofiler, filmstjärnor, och ökända kriminella.

Byråns verksamhet kan kopplas till flera illegala verksamheter såsom pengatvätt, mutor och skatteflykt.

I ett uttalande skriver Mossack Fonseca att man följer lagen, och aldrig har blivit dömda för brott. Firman anser sig inte ha något ansvar för vad deras klienter använder brevlådeföretagen till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet