Nu är bästa tiden att boka en resa

Uppdaterad
Publicerad

Boka nu för en resa om fyra-fem veckor. Resor är som allra billigast vid skolstarten och om de bokas drygt en månad i förväg.

Resesöksajten Skyscanner har kartlagt tre års bokningsdata och flygsökningar. Resultatet är tydligt; i augustiveckorna 34 och 35 är priserna omkring 14 procent lägre än årsgenomsnittet. Det kan jämföras med vecka 29, som är allra dyrast, drygt 24 procent över årssnittet.

– Terminsstarten är klart billigast eftersom priserna styrs av utbud och efterfrågan. En charterresa till Mallorca kan vara tusentals kronor billigare i augusti än vad den är i juli, säger Maria Gertell, pr- och kommunikationsansvarig på resebyrån Ticket.

Barnlösa siktar in sig på lågpris

Enligt henne finns det en trogen kundkrets som siktar in sig särskilt på lågprisperioderna.

– Det är framför allt de utan barn som inte påverkas av skolavslutning, terminsstart och när skolorna har lov, säger hon.

Fem veckor optimalt

Priset på en resa påverkas också av hur långt i förväg man bokar. Enligt Skyscanners kartläggning är fem veckors framförhållning optimalt för lägsta pris. Och just nu är efterfrågan som allra lägst, säger Maria Gertell.

– Runt midsommar, när det var så fruktansvärt dåligt väder, hade vi ett enormt tryck men nu i värmen bokar folk mest inför höstlovet, säger hon.

Resepriser under året

  • Priserna på flygresor varierar under året. Billigast är biljetterna i augusti (10,3 procent under årsgenomsnittet), januari (9,8 procent under) och maj (9,8 procent under). Dyrast är biljetterna i juli (16,9 procent över årsgenomsnittet), december (13,3 procent över) och mars (2,3 procent över).
  • Priset på flygbiljetter varierar också beroende på hur långt i förväg de köps. De absolut billigaste resorna köps fem veckor i förväg. På långresor gäller det att ha längre framförhållning. Biljetter till Thailand är exempelvis billigast om de köps 41 veckor i förväg.

Källa: Skyscanner.se (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.