Foto: TT

Nu är vi sämre på att använda kondom

Uppdaterad
Publicerad

En trend är bruten – nu har vi blivit sämre på att använda kondom. Samtidigt är det inte längre pinsamt, enligt RFSU:s årliga mätning av svenskarnas kondomvanor.

Årets undersökning gav sexualupplysarna i föreningen ett visst huvudbry eftersom man såg att det är något färre i år som svarar att de inte använder kondom, oavsett ålder, vilket var en överraskning.

– Vi har sett en långsiktig trend mot att fler använder kondom vid ny partner men nu har den trenden brutits, även om det inte är en dramatisk förändring, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU).

Bäst på att använda kondom är, som tidigare, män som har sex med män. Sämst är heterosexuella män.

– Det är framförallt vid nya kontakter vi behöver bli bättre på att använda kondom. Kådiskollen visar att en mycket stor majoritet ser positivt på den som tar initiativ till säkrare sex och kondom, säger han.

Kvinnor blir mer informerade

En pikant detalj i undersökningen är att de allra flesta uppfattar att den som drar fram en kondom är ansvarstagande, vuxen, omtänksam och erfaren, men känner sig inte alls lika ansvarstagande och mogna, när de själva gör det.

Pelle Ullholm tror att det behövs en bred insats riktad mot unga män, när det gäller hälsan, sex och sitt kön.

– Kvinnor går regelbundet till gynekologer och blir i högre grad informerade om hur man skyddar sig, får frågor och kan ställa frågor, så är det inte för unga män.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.