– Det är en större andel i befolkningen som äter dåligt, säger Heléne Enghardt Barbieri, utvärderare på Livsmedelsverket.
Det handlar om en ökning bland den vuxna befolkningen från 18 procent till 22 procent mellan 2011 och 2014.
– Och bland dem som äter bäst har det minskat lite, säger Heléne Enghardt Barbieri.
Lite bättre bland barn
Bland barn har det blivit lite bättre, i alla fall på vissa sätt.
– Fiskkonsumtionen har gått upp lite och i Norden har sockerkonsumtionen gått ner, i Sverige ligger det ganska still. Men där ligger Sverige lägst från början.
Däremot har skillnaderna ökat vad gäller barn med olika socioekonomiska förhållanden. Bland barn som har föräldrar med kort utbildning har andelen som äter ohälsosamt ökat från 12 till 24 procent.
Färre barn vars föräldrar har hög utbildning äter ohälsosamt, från 14 till 10 procent.
Om man jämför Sverige med de andra nordiska länderna är det lite splittrat, berättar Enghardt Barbieri. När det gäller totalpoängen ligger Sverige sämst till, men vissa livsmedel är svenskar bättre på att äta.
– Vi är ganska bra på att äta fisk och frukt och grönsaker.
Aktiva vuxna, inaktiva barn
Dessutom är vuxna svenskar mer aktiva än vuxna i exempelvis Danmark.
– Men barnen i Sverige är mer inaktiva än i de andra länderna.
Undersökningen gjordes 2014, men det är först nu som rapporten har blivit klar.
Knappt 5.000 barn (7–12 år) och nästan 18.000 vuxna (18–65 år) i de fem nordiska länderna har intervjuats på telefon.