Genrebild. Foto: TT

Nu drar snön in över landet – SMHI varnar

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat en klass 1-varning, och nu börjar snön falla över mellersta Sverige.

– Det kan komma upp mot en decimeter snö under morgonen och förmiddagen, säger SVT:s meteorolog Joel Mellin.

Snövädret kan ge problem på vägar och med tågtrafik i stora delar av landet. När det kommer så stora mängder snö under så kort tid blir det komplikationer, trots att trafikanterna är mer vana nu än i början av vintern.

– Det har börjat snöa över hela Götaland och Svealand, och vi kommer att märka av problemen nu när folk ska börja resa till jobbet, säger SVT:s meteorolog Joel Mellin.

Flera trafikolyckor

Polisen skriver på sin hemsida att det råder besvärligt väglag i Östergötland just nu och att det har skett flera trafikolyckor under morgontimmarna.

Bland annat har en bil hamnat på taket i Linköping, och i en annan olycka har en personbil kört in i en lastbil i Norrköping. Två personer har förts till sjukhus med oklara  skador.

Ymning snöande

Under morgonen och förmiddagen väntas det snöa ymningt, och i Örebro och Stockholm kan det komma upp emot en decimeter snö på många håll, säger Joel Mellin.

– Det kommer att ge halka och förseningar. Det är också väldigt blåsigt längst ner i söder, med hårda vindbyar i Skåne.

Besvärligt i stora delar av landet

På Trafikverket har presskommunikatör Veronika Gustafsson ännu inte hunnit göra sig en bild över hur situationen ser ut i hela landet, men säger att det är besvärligt på sina håll redan nu. Framförallt i västra Götaland.

– Vi har fått rapporter om att det är besvärligt på sina håll med halka och snö från Sydsvenska högalandet och norrut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.