Foto: TT

Nu får homosexuella bli scoutledare i USA

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett långvarigt förbud är det nu möjligt även för homosexuella att vara scoutledare i USA.

Samtidigt får lokala organisationer säga nej till homosexuella ledare utifrån deras religiösa övertygelse.

”Vi kommer att fortsätta fokusera på att nå och hjälpa unga och hjälpa dem att växa till bra, starka medborgare.”

Beslutet har blivit omtalat. Det har hyllats av bland annat HRC, en av de större HBT-organisationerna i USA:

– Dagens beslut att tillåta homo- och bisexuella vuxna är ett välkommet steg att radera en fläck på den här viktiga organisationen, sa ordföranden Chad Griffin i ett uttalande.

”Kyrkan är djupt oroad”

Mormonerna som har en omfattande scoutverksamhet var inte lika positiva. Trots kompromissen om att lokala avdelningar ska få välja sina ledare är de starkt kritiska och öppnar för att lämna scoutrörelsen.

”Kyrkan är djupt oroad över beslutet. När kyrkans ledare återupptar sina möten i augusti kommer den sekelgamla kopplingen med scouterna att behöva undersökas”, skriver kyrkan i ett uttalande.

Slipper åtal

Scouterna har tidigare hotats av åtal i New York för att eventuellt ha brutit mot lagarna om diskriminering. I och med kyrkans nya policy meddelar delstatsåklagaren i New York att han lägger ned undersökningen mot scouterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.