Den 15 juni 2017 försvinner roamingavgifterna för den som är ute och reser i EU. Foto: TT

Nu försvinner roamingavgifterna inom EU

Uppdaterad
Publicerad

Det sista hindret är undanröjt. I dag godkände EU-parlamentet avskaffandet av den så kallade roamingavgiften.

Den 15 juni 2017 försvinner roamingavgifterna för den som är ute och reser i EU.

Konkret betyder det att mobiltelefonanvändare inom EU kommer att kunna ringa, skicka textmeddelanden och använda data i andra länder (precis som de gör hemma) utan att betala extra kostnader.

LÄS MER: Slutpris sökes för fri roaming i EU

Nådde en uppgörelse 2015

Redan 2015 nådde medlemsländerna och EU-parlamentet en uppgörelse i den segdragna frågan om roamingavgifter som betalas av den som använder sin telefon i ett annat EU-land än det egna.

Striden har rört hur mycket Europas telefonbolag ska få kräva av varandra i ersättning för den trafik som utbyts, vilket i sin tur kan få konsekvenser för telefonpriserna.

Nord- mot sydeuropa

Frågan har varit en klassisk strid mellan nord och syd.

Mer välbärgade och mobiltäta länder i norr har velat se låga grossistpriser för att inte pressa upp priserna på hemmaplan. Stora turistländer i söder har gärna velat få in så mycket som möjligt av nedresande mobilpratare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.