Tranor Foto: TT

Nu ger sig flyttfåglarna av

Uppdaterad
Publicerad

Nu lämnar flyttfåglarna Sverige. Redan i augusti lämnade många av dem landet och i september drar ännu fler söderut. Totalt lämnar en halv miljard fåglar landet under sensommaren och hösten.

Faktum är att ett fåtal lämnade Sverige redan så tidigt som på försommaren, i juni. Honorna bland några av våra vadare, exempelvis storspoven och skogssnäppan, hinner inte mer än lägga sina ägg i boet innan de vänder söderut igen.

Därefter, under högsommaren i slutet av juli och början av augusti, är det uppbrottets tid för näktergalarna, flugsnapparna och många sångare.

Strömmar söderut

Fast den största mängden fåglar lämnar landet just nu, i september. Bivråkar, sparvhökar, gärdsmygar, järnsparvar, bergfinkar, sävsparvar, kungsfåglar, gransångare, svarthättor, taltrastar, rödhakar och rödstjärtar strömmar söderut i en väldig ström. Vissa flyger på dagen, andra på natten.

De har en farofylld färd framför sig. Studier har visat att flyttningen är den farligaste perioden i de flesta fåglars liv, framför allt för långflyttarna som ska ta sig över Sahara på vägen ner till tropiska Afrika. När de väl kommit ner kan de räkna med en fridfull tillvaro men den väldiga öknen som ska passeras är en dödsfälla.

Fakta: Flyttfåglar

I Sverige häckar cirka 255 fågelarter.

Av dessa är 69 stannfåglar, det vill säga de tillbringar i huvudsak vintern i Sverige.

Ytterligare 107 arter är kortdistansflyttare, vilket innebär att de flyttar inom Europa, men sällan längre söderut.

De resterande 79 arterna är långdistansflyttare och tillbringar vintern utanför Europas gränser. Merparten av dessa korsar Sahara och övervintrar i tropiska Afrika.

Hit hör rovfåglar som fiskgjuse, brun kärrhök, ängshök och lärkfalk, flera av våra sångare och flugsnappare, samt gök, dubbelbeckasin och tornseglare.

Källa: Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.