Anders, Klara och Barbro heter alla Svensson. Foto: TT

Nu kan alla bli en vanlig Svensson

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan alla bli en vanlig Svensson. Nästa år ändras reglerna för personnamn så att alla fritt ska kunna byta till något av de vanligaste efternamnen. ”Jag tror att det här blir jättebra”, säger Ingegerd Widell på Skatteverket.

Från och med den 1 juli nästa år tar Skatteverket över alla beslut om personnamn, efter att myndigheten hittills delat på ansvaret tillsammans med Patent- och registreringsverket (PRV). Samtidigt blir reglerna för personnamn friare.

Nytt är att alla ska kunna ta något av de vanligaste efternamnen, som Nilsson, Andersson och Svensson. Kriteriet är att minst 2.000 personer i Sverige bär namnet. I dag måste man fråga alla med efternamnet om det är okej att ta det.

– Vi kommer att skapa en lista på de vanligaste efternamnen när vi närmar oss juli nästa år. Men man kan redan nu gå in på Statistiska centralbyråns hemsida och kolla hur många i Sverige som heter ett visst efternamn, säger Ingegerd Widell som är verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Välja helt nytt efternamn

En annan förändring är att alla föräldrar måste anmäla barnets för- och efternamn till Skatteverket efter födsel eller adoption. Tidigare fick barnet automatiskt samma efternamn som föräldrarna, och om föräldrarna hade olika efternamn var de tvungna att välja ett av namnen. Om barnet hade syskon fick barnet automatiskt samma namn som syskonet.

Det här innebär att föräldrarna kan välja ett helt annat efternamn till sitt barn. Barnet behöver alltså inte ha samma efternamn som föräldrarna.

– Om pappan heter Anders kan barnet till exempel heta Andersson, eller om mamman heter Brita kan barnet heta Britasdotter. Det har man bara kunnat heta som mellannamn tidigare.

Ytterligare en nyhet är att mellannamnen försvinner och ersätts av dubbla efternamn.

– De som redan har ett mellannamn behåller det, men alla ska kunna ha flera efternamn – med bindestreck om man vill.

Enklare att byta

Det ska också gå att byta både för- och efternamn hur många gånger man önskar.

– Sedan kan man fundera på hur praktiskt det är eftersom man samtidigt måste byta körkort, pass och id-kort.

Vissa namnändringar kommer emellertid att vara avgiftsbelagda. Än så länge är reglerna inte spikade, utan Skatteverket inväntar regeringens nya avgiftsförordning. Men sannolikt handlar det om nybildade namn, efternamnsbyten eller om man vill ha samma efternamn som en avlägsen släkting. Avgifterna kommer troligen att ligga i linje med PRV:s nuvarande priser.

Önskade förändringar

Ingegerd Widell tror att intresset kommer att vara stort.

– Många av de här förändringarna är efterlängtade sedan 1983 års namnlag kom.

Hur många tror ni kommer att vilja byta till vanliga namn som Svensson?

– Vi vet att det är önskat. PRV har en hel del sådana ansökningar redan i dag, det handlar ofta om personer som vill byta till ett mer svenskt namn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.