Om temperaturen inte understiger 20 grader under hela natten så räknas det som en tropisk natt. Foto: TT

Nu kan Sverige få tropiska nätter

Uppdaterad
Publicerad

Efter dagen med supervärme – i vissa delar av södra och mellersta landet kan det nu bli årets första tropiska natt. En natt där temperaturen inte går under 20 grader.

De tropiska nätterna kommer inte att bli utbredda eller hålla i sig den här gången tror SVT:s meteorolog Per Stenborg. Vanligast är att de inträffar under den senare delen av sommaren.

– Det är fortfarande för kallt i vattnet, förklarar Per Stenborg.

Lagras i vattnet

Fenomenet tropiska nätter inträffar oftast under perioder med varmt väder när värmen lagras i vattnet, som sedan avges under natten och ser till att temperaturen håller sig uppe. Därför är det vanligast vid hav och sjöar.

Även i städer kan gator och huskroppar som behåller värmen ge goda förutsättningar. I inlandet förekommer sällan tropiska nätter. Men förra hände det flera gånger. Något som är väldigt ovanligt enligt meteorolog Per Stenborg.

– Blir det en väldigt kraftig värmebölja finns det ändå så mycket värme att temperaturen inte orkar sjunka.

Inte bara positiva

Mest troligt kommer vi att få se fler tropiska nätter längre fram under sommaren, om värmen återkommer. Och även om många tycker om de tropiska nätterna är de inte bara positiva.

De inträffar i samband med värmeböljor, enligt SMHI när dygnets högsta överstiger 25 grader minst fem dagar i sträck. Och långvarig värme är en hälsorisk för många, framförallt barn och äldre. I kombination med tropiska nätter kan effekterna bli allvarligare.

– Då får man ju ingen återhämtning. Man sover också sämre när det är varmt, så det tär ju helt klart, säger Per Stenborg.

Tropiska nätter ökar

Enligt SMHI kommer det bli allt vanligare med tropiska nätter i Sverige.

De analyser som gjorts av olika klimatscenarier visar att antalet tropiska nätter förväntas öka kraftigt i Götaland, Svealand och längs med norrlandskusten.

Enligt de prognoserna kan vi om femtio år ha lika många tropiska nätter där som i dagens Sydeuropa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.