Foto: TT

Nu ska halloweensminket kontrolleras

Uppdaterad
Publicerad

Halloween är en av de stora helgerna då många besöker leksakshandeln för att köpa leksaker och halloweensmink till barnens utklädnader. Men det slarvas med märkningen av kosmetiska produkter som riktar sig till barn, menar Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket gör just nu stickprovskontroller i ute i handeln i 110 kommuner. Tillsammans med miljökontrollanter ska man se till att affärerna lever upp till de regler och lagar som finns för kosmetiska produkter riktade till barn.

– På vissa barnsmink, nagellack, låtsastatueringar och glitterpennor har vi upptäckt att det ibland inte gått att ta reda på vad de innehåller för ämnen och att det saknats instruktioner på svenska, säger Tomas Byström som är utredare på Läkemedelsverket.

– Rätt produktmärkning med innehållsförteckning, användningsinstruktioner och eventuella varningar gör att konsumenten kan göra ett mer medvetet val, säger han.

Kan ge allergisk reaktion

Enligt Läkemedelsverket finns det risker med att leksaker inte är märkta på rätt sätt. Tomas Byström säger att det i värsta fall kan vara så att barn kan få en allergisk reaktion och utveckla allergier. Dessutom kan en produkt användas på fel sätt om det inte finns instruktioner.

För att ta reda på om en leksak är en kosmetisk produkt finns det en ganska enkel regel, säger han

– Allt som ska användas på huden, håret eller naglarna är en kosmetisk produkt och inte en leksak. Då ska det finnas en innehållsförteckning, eventuella varningstexter och instruktioner skrivna på svenska.

Tillsynsprojektet som heter Barnkoll ska pågå fram till 2017.  Först då vet man hur stort problem med märkningen är. Utöver märkningkontroller gör kommunernas miljöinspektörer även kontroller på innehållsförteckningen för att ”punktmarkera” några av de ämnen som är förbjudna i kosmetiska produkter.

Ämnen konsumenter bör se upp med i kosmetiska produkter

Isopropylparaben

Isobutylparaben

Methylchloroisothiazolinone (får inte finnas i smink och krämer, men får finnas i tvål och schampo)

Methylisothiazolinone (på väg att förbjudas i smink och krämer (feb 2017), får fortsatt finnas i tvål och schampo)

Thiram

Källa Läkemedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.