SVT:s meteorolog Nils Holmqvist är lika dyster som prognosen. Foto: Daniel Gazett/SVT

Nu tar sommarvädret långledigt

Uppdaterad
Publicerad

Efter en vecka av sol och bad i stora delar av landet är nu högsommaren slut. Närmaste tiden blir en kall och blöt historia.

– Köp hellre ett nytt paraply än nya badbyxor, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Den som trodde att högsommaren var här i och med den senaste veckans superväder får tänka om. Från och med nu får vi räkna med att lågtrycken avlöser varandra över landet med ostadigt väder och betydligt lägre temperaturer.

– Lågtrycken tar inte vägen över norska havet och ishavet, som vi gärna vill att de ska göra. Istället passerar de rätt över landet, säger Nils Holmqvist.

Runt 20-strecket

Temperaturen kommer att hamna mellan 15 och 20 grader den kommande perioden. När det regnar kan termometern sjunka ner mot tio grader. Men enstaka dagar kan det bli upp mot 25 grader när solen tittar fram.

– Så fort det blir en lucka i molntäcket får man dra till stranden.

Ingen ryssvärme över Norrland

De norra delarna av landet har kanske ännu större anledning att deppa, med tanke på att vädret den senaste veckan varit betydligt sämre där än i södra Sverige. Och något glädjebesked kan inte Nils Holmqvist komma med.

– Någon ryssvärme ser inte ut att skruvas in över norra Norrland, säger han.

Hoppas på augusti

Prognoserna är relativt säkra tio dagar framåt i tiden. Därefter blir det svårare. Men för att inte orsaka allt för stor dysterhet hos svenska folket tillägger Nils Holmqvist att det fortfarande finns chans till sol och bad i augusti.

– Vädret har inget minne. Att det blir dåligt nu i juli minskar inte chanserna för fint väder i augusti.

Det finns också en positiv effekt av det kommande väderläget som Nils Holmqvist gärna framhåller.

– Det blir bra väder för att kunna se regnbågar. Sen kan man ju hoppas på att regnet hamnar hos en granne man inte tycker om, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.