Foto: TT

Ny dom: Migrationsverket gjorde fel

Uppdaterad
Publicerad

En dom i Migrationsöverdomstolen gällande en serbisk familj kan få betydelse för den svenska asylprocessen. Den rör människor från länder vars medborgare får besöka Sverige utan visum, som Serbien, Makedonien, Albanien och Bosnien och Hercegovina, skriver Dagens Nyheter.

Tidigare var Migrationsverkets praxis att avvisa dem direkt om de nekats asyl, trots att de har rätt att vistas 90 dagar i Sverige utan visum. Men det var fel, enligt Migrationsöverdomstolen.

– Gamla fall kommer inte att överprövas på grund av det här. Konsekvensen blir i stället rimligen att Migrationsverket inte fattar den här typen av avvisningsbeslut i framtiden, säger kammarrättsrådet Maria Åhrling till DN.

Migrationsverket beslutade även att den serbiska familjen, som nekades uppehållstillstånd i februari i år, inte skulle få återvända till Sverige på två år. Även det var fel eftersom de avvisats på felaktiga grunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.