Det var i tisdags som professorn i internationell hälsa gick bort efter en tids sjukdom. Foto: TT

Ny fond till Hans Roslings minne

Uppdaterad
Publicerad

En ny fond ska instiftas till minne av den folkkäre och nyligen bortgångne professorn Hans Rosling. En fond som ska få forskare att lämna den akademiska världen för att komma ut och folkbilda.

Det var i tisdags som professorn i internationell hälsa gick bort efter en tids sjukdom. Ett besked som väckte många reaktioner då Rosling gjort sig folkkär för sitt egensinniga och inspirerande sätt att förklara världen på.

Flera finansiärer

Till den världberömde professorns minne kommer nu det startas en fond. Initiativtagarna är Hans Roslings son, Ola Rosling, och hans fru Anna Rosling Rönnlund, rapporterar Dagens Nyheter.

Hans Rosling 1948-2017

– Det vanliga är att få en professur i sitt namn uppkallad på universitet. Men Hans ville att vi skulle hitta ett format där andra akademiker och forskare som har viktig kunskap om världens utveckling – som allmänheten behöver kunna – får möjligheten att lämna universitetet för att folkbilda, säger Ola Rosling till tidningen.

Enligt paret ska flera finansiärer redan hört av sig för att visa sitt intresse för fonden, som nu inrättas efter Hans Roslings egen önskan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hans Rosling 1948-2017

Mer i ämnet