Ny granskning av storbankerna: Nordea sämst på att förvalta kundernas pensionspengar

Uppdaterad
Publicerad

Nordea är den storbank i Sverige som förvaltat sina fondkunders pengar sämst. Det visar en genomgång som analysföretaget Morningstar gjort för SVT.

Morningstar har gått igenom de svenskregistrerade fonderna hos Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB.

-Tre av storbankerna ligger ungefär på snittet bland fondförvaltare i Europa. Den bank som sticker ut är Nordea. Nordeas fonder ligger klart sämre än snittet, säger Jonas Lindmark, analyschef på Morningstar.

Jämförs med Europa

Undersökningen bygger på Morningstars databas med europeiska fonder. Fonderna jämförs med andra fonder med liknande inriktning, och rankas sedan på en skala där 1 är bäst och 100 är sämst.

SEB, med en snittranking på 54, ligger något sämre till än snittet för de europeiska fonderna. Men flera av SEB största fonder ligger också under 50, dvs bättre till än snittet. Swedbank och Handelsbanken har en rankning över snittet på flera av de stora fonderna.

Nordea sämst

Nordeas fonder ligger däremot väsentligt sämre till med en snittranking på 67. Flera av bankens stora räntefonder ligger bättre placerade till, medan andra finns med bland den sämsta femtedelen, det vill säga ranking 80 eller sämre.

Nordeas tionde största aktiefond Spektra har sämst betyg av alla jämförbara fonder i Europa. Den får alltså rankingen 100 i undersökningen. En fond som enligt Nordea ”ger en mycket god riskspridning i aktier genom att fonden investerar globalt och i många olika branscher”. Kunderna har totalt 4,2 miljarder kronor i denna fond.

SVTs egen granskning visar att Spektra gått upp två procent på tio år, 30 procentenheter sämre än sitt jämförelseindex.

Kristina Lagerström

kristina.lagerstrom@svt.se

Johan Zachrisson Winberg

johan.winberg@svt.se

Bankernas ranking

Så rankas de svenska bankernas fonder (1 är bäst, 100 sämst):

• Handelsbanken: 49, bättre än Europasnittet.

• Swedbank: 50, som snittet.

• SEB: 54, sämre än snittet.

• Nordea: 67, sämre än snittet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.