God handhygien är viktigt för att minska spridningen av influensa och vinterkräksjuka. Foto: SVT

Ny influensatopp väntas i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Än är det inte över – det väntas bli en ny influensatopp i södra Sverige under februari, enligt Folkhälsomyndigheten. Dessutom kommer vinterkräksjukan en extra vända – och RS-viruset är på en mycket hög nivå i landet just nu.

– Influensasäsongen kom igång ovanligt tidigt, redan i november med en topp runt jul. Då var det en väldigt kraftig topp i Norrland och även i Stockholm. Men nu ökar aktiviteten främst i Götaland och delar av Svealand. Det blir en andra topp, men inte lika hög som den var kring jul, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

För sent för vaccin

Årets influensa är den ”klassiska” säsongsinfluensan A(H3N2) som framför allt brukar slå hårt mot äldre. Att vaccinera sig mot influensan nu är i stort sett för sent, menar AnnaSara Carnahan, eftersom det tar två veckor för skyddet att byggas upp.

– För att undvika smitta är god handhygien viktigt. Vem som smittas – ja det beror på hur mycket man utsätts för viruset, har man barn på förskola är det till exempel lätt att de blir smittade och så sprids det i familjen. Barnfamiljer kan tänka på att inte lämna sjuka barn till mor- och farföräldrar.

Hög nivå av RS-virus

I år är RS-viruset på en mycket hög nivå, säger AnnaSara Carnahan också, det gäller inte bara något avgränsat geografiskt område utan över hela landet.

– Det är en tydlig epidemi. För de flesta märks RS bara som en vanlig förkylning, men de minsta barnen och sköra äldre personer kan bli riktigt rejält sjuka och behöva vård. Spädbarn kan få svårt att andas eftersom det bildas segt slem som ”geggar igen” luftrören. De kan också få svårt att äta. Då bör man uppsöka sjukhus.

AnnaClara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Foto: SVT

Enligt AnnaSara Carnahan brukar vartannat år vara ”högår” för RS-viruset och det är ett sådant år i år. Att undvika smittan är svårt men vad gäller de allra minsta barnen har hon ändå ett tips:

– Är man till exempel på sportlovsresa och är omgiven av människor och har med sig ett litet spädbarn så kanske inte alla måste hålla i och pussa på barnet. Även god handhygien runt barnet är viktigt.

Kan bli topp för kräksjukan

Vinterkräksjukan förutspåddes kunna bli svår i år, och i början av säsongen var det mer av den än vanligt, säger AnnaSara Carnahan.

– Men de senaste veckorna har den lugnat ner sig något. Läget är mer normalt jämfört med tidigare säsonger. Vi förväntar oss ändå en topp nu i februari – det brukar vara en sådan i slutet av februari och början av mars. Vi är mitt i säsongen.

Runt en femtedel av befolkningen har en medfödd immunitet mot den vanligaste sorten av vinterkräksjuka, men för dem som inte har turen att vara immuna så gäller även här att god handhygien är viktigt om man vill slippa smittan.

Tvål, vatten och handsprit

– När det gäller vinterkräksjukan behövs tvål och vatten, man måste gnugga bort viruset, handsprit hjälper inte. Det hjälper däremot mot influensan och RS-viruset. Vinterkräksjukan är otroligt smittsam och har man fått den ska man försöka hålla sig avskild från andra människor. Och man ska inte laga mat åt andra så länge man har symptom och även någon dag efter att man blivit frisk.

Till sist – varför kommer alltid de här epidemierna på vintern?

– Det är flera olika saker som spelar in och det är inte enkelt att räkna ut när de ska komma. Men vädret är en faktor – det är lättare för influensavirus att spridas när det är torrt och kallt. Man är också mer inomhus på vintern, tillsammans med andra, inte många är lediga och skolorna är igång. Där sprids mycket virus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.