Ny medicin krymper hudcancertumör

Nu finns det hopp för de personer drabbats av hudcancerformen basalcellscancer, i dagligt tal basaliom.

Vid en europeisk cancerkongress i Stockholm under helgen presenteras en ny medicin som gör att tumören krymper.

Började som ett sår på huvudet
I över 20 år har Christian Jacobsson kämpat mot sin basalcellscancer. Hans cancer började som ett sår på huvudet.

-Då gjorde jag som de flesta gör. Jag gick till min företagsläkare som tittade på det där och sa att det är inget farligt. Låt bara bli att riva på det så går det över. Bekymret var att det aldrig gick över.

Varje år diagnostiseras 40.000 svenskar med basalcellscancer. I många fall är tumören godartad, men hos en mindre grupp växer tumören in i omkringliggande vävnader.

Trots att Christian opererades nio gånger försvann inte såren från huvudet.

-När det var som värst hade jag en stor heltäckande sårskorpa mitt på huvudet, och där fram var det täckt med små sårskorpor.

Hälften blir betydligt bättre
Men i somras kom vändningen. Då fick Christian vara med och testa ut en helt ny medicin.

-Efter en dryg vecka, eller tio dagar, så tyckte jag att det såg ut som om det var lite bättre.

Ungefär hälften av testpersonerna har haft markanta tumörkrympningar. Christians läkare Johan Hansson, docent vid Radiumhemmet på Karolinska sjukhuset, är glatt överraskad över de goda och snabba resultaten:

-Den här nya medicinen fungerar genom att stänga av ett signalsystem i tumörcellerna, så kallad målsökande behandling, och genom att man stänger av de här signalerna som tumören är beroende av, så dör tumörcellerna. Det sker ganska snabbt, så vi ser väldigt snabbt effekter i form av förbättringar av sjukdomen.

"Signalen kan finnas i andra tumörer"
Eventuellt kommer medicinen även få betydelse för andra former av cancerbehandlingar.

-Just den här signalen som vi behandlar nu kan finnas i många andra tumörer också. Detta kanske bara är början på en helt ny typ av behandlingsform, berättar Johan Hansson.

-Jämfört med de behandlingar som jag har varit med om tidigare, så är ju det här enastående. Fullständigt enastående, säger Christian Jacobsson.

Sofia Frisén
sofia.frisen@svt.se

Publicerad: