Den som dricker mycket mjölk riskerar att dö i förtid. Inte ens ett högt intag av frukt och grönt kan ta bort risken helt, enligt en ny studie. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ny studie: Mycket mjölk kan förkorta livet

Uppdaterad
Publicerad

Den som dricker mycket mjölk löper ökad risk att dö i förtid. Den slutsatsen drar forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet, som studerat mjölkdrickande bland närmare 106.000 medelålders och äldre kvinnor och män i Uppsala, Västmanlands och Örebro län.

– Våra nya forskningsresultat stärker hypotesen att en hög konsumtion av mjölk ökar risken för förtida död, säger professor Karl Michaëlsson, till tidningen.

Inte ens ett högt intag av frukt och grönt kan ta bort risken helt, skriver Upsala Nya Tidning.

– Våra nya forskningsresultat stärker hypotesen att en hög konsumtion av mjölk ökar risken för förtida död genom att orsaka en för kroppen skadlig kronisk låggradig inflammation, i synnerhet hos kvinnor, säger professor Karl Michaëlsson vid Uppsala kliniska forskningscentrum, till tidningen.

Störst bland kvinnor

Studien,  som publiceras i American Journal of Epidemiology, har följt upp en annan tidigare studie som slår fast att mjölkdrickare inte har något förbättrat skydd mot frakturer, men däremot löper större risk att dö i förtid jämfört med de som dricker lite eller ingen mjölk alls. Risken för att dö en förtida död är enligt studien störst bland kvinnor som dricker mycket mjölk.

Enligt forskarna kan en tänkbar förklaring vara att mjölken innehåller laktos, som bryts ner till galaktos när den hamnar i vår kropp. Galaktos har i tidigare djurförsök kunnat kopplas till så kallad oxidativ stress, inflammation, tidigt åldrande och död.

Fakta: Studiens resultat – skillnader mellan könen

Enligt studien så var risken för att dö en förtida död lägst hos kvinnor som inte drack mjölk alls, eller drack högst ett glas per dag, men åt frukt och grönsaker minst fem gånger per dag.

Risken för att dö en förtida död var nästan tre gånger högre för kvinnor som drack minst tre glas mjölk per dag och åt frukt och grönsaker högst en gång per dag.

För män som drack minst tre glas mjölk per dag var risken för förtida död ”bara” drygt 30 procent högre än för män som sällan eller aldrig drack mjölk. Intaget av frukt och grönt verkade inte påverka förloppet.

Källa: Upsala Nya Tidning, studien: Milk, Fruit and Vegetable, and Total Antioxidant Intakes in Relation to Mortality Rates: Cohort Studies in Women and Men. (2017)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.