Hjälporganisationen Röda Korset står bakom filmen. Den är gjord med så kallad VR-teknik, virtuell verklighet. Foto: SVT/Röda Korset

Ny teknik ger unik inblick i flyktingars vardag

Uppdaterad
Publicerad

Hur känns det att vara flykting? Med hjälp av ny teknik kan man nu kliva rakt in i ett flyktingläger.

Hjälporganisationen Röda Korset står bakom filmen. Den är gjord med så kallad VR-teknik, virtuell verklighet. Med hjälp av särskilda glasögon kan man se materialet i 360 graders vinkel. 

– Vi börjar prata om människor i termer av nummer och antal. Vi vill få oss tillbaka till att komma ihåg att det här är människor och få oss att leva oss in i deras verklighet väldigt nära.

#flykt

Engagemanget bland svenskar har varit stort till stöd för flyktingar, men Röda korset hävdar att det i den senaste tidens flyktingdebatt mest handlat om siffror och att det är många som kommer till Sverige. De vill därför återigen öka intresset bland svenskarna av att hjälpa dessa människor.

– När man är inne och tittar på den här filmen, då känner jag att det verkligen är som att befinna sig på platsen på riktigt. Det enda som saknas är lukterna.

Vad räknar ni med att det ska ge för effekt?

– Att fler känner att man är beredd att ge pengar, för behoven är stora. Men också ge av sin tid, engagera sig som volontär i Röda korset eller hos någon annan organisation här i Sverige för att kunna ge ett värdigt mottagande.

Filmen är nyligen inspelad i Makedonien, Serbien och Kroatien.

Här kan du se hela filmen (extern länk).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet