Foto: SVT

Ny teknik viktigt redskap för IS

Uppdaterad
Publicerad

Internet med allt från sociala medier till krypterade appar är ett viktigt redskap för terrorgruppen Islamiska staten (IS). En utredning ska undersöka om svensk polis ska få knäcka krypteringen.

Youtube används för att visa avrättningar, Twitter och Facebook är viktiga verktyg för propaganda och rekrytering och det finns en rad appar med kryptering som är perfekta för kommunikation mellan IS-anhängare i olika länder.

Det handlar inte om några obskyra programvaror utan några av världens populäraste appar som Whatsapp, Telegram, Viber och Skype.

Terroriströrelsen IS

Enligt Hans Brun, terrorforskare vid Försvarshögskolan samt King's College i London, är tekniken viktig för terroristerna.

– Den nya tekniken är inte en avgörande faktor, men det är en underlättande faktor. Ju mer man kan höja trösklarna desto bättre. Det är samma sak som med militära vapen. IS kan fortfarande utföra terrordåd, men det blir svårare, säger han.

Antikryptering ska utredas

I Sverige ska inrikesminister Anders Ygeman efter årsskiftet tillsätta en utredning som ska se över om polisen ska få använda antikrypteringsteknik, något som inte är tillåtet i dag.

En metod som kan tillåtas är hemlig dataavläsning. Polisen kan då snappa upp det som skrivs på ett tangentbord på en dator eller telefon innan informationen skickas och krypteras. Den nya tekniken har gjort traditionell telefonavlyssning mer eller mindre föråldrad.

– Krypteringen försvårar brottsbekämpningen och polisen behöver upprätthålla förmågan att inhämta information även från krypterade samtal, säger Ygeman.

Cameron vill ha förbud

Inget land i västvärlden har gått så långt som Storbritannien när det gäller övervakning av internet. Regeringen presenterade nyligen ett lagförslag, Investigatory Powers Bill, som innebär att operatörerna måste spara all internettrafik i ett år och premiärminister David Cameron vill förbjuda alla appar med kryptering om tillverkarna inte släpper in myndigheterna bakvägen.

– Vill vi i vårt land tillåta medel för kommunikation mellan människor som vi inte kan läsa? Nej, det ska vi inte, är mitt svar på den frågan, sade han i ett tal i somras.

IT-jättar som till exempel Apple, Google och Facebook har protesterat mot förslaget.

Enligt Anders Ygeman är förbud inte en väg som Sverige ska ta.

– Nej, vi ska se till att polisen har de verktyg de behöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet