Regeringen beslutade i dag om att göra en snabbutredning kring ett förslag att låta amerikanska myndigheter genomföra kontroller på Arlanda. Foto: TT

Ny USA-kontroll: Beväpnad personal på Arlanda

Publicerad

Regeringen beslutade i dag om att göra en snabbutredning kring ett förslag att låta amerikanska myndigheter genomföra kontroller på Arlanda. Enligt regeringen kan det leda till enklare resor och fler jobb, men det innebär också att beväpnad amerikansk personal får arbeta på flygplatsen, något som Vänsterpartiet motsätter sig.

En resa till USA brukar vara förknippad med långa köer vid gränskontrollen då man kommer fram, men snart kan den kontrollen istället ske redan på Arlanda. Något som förväntas ge kraftigt förkortad väntetid.

Regeringen arbetar sen flera år på att kunna genomgöra så kallad ”preclearance”, vilket innebär att amerikanska myndigheter genomför inresekontroller i Sverige, något som bland annat SVT berättat om tidigare.

Damberg: ”Leder till tillväxt”

I dag beslutade regeringen att snabbutreda införandet av ”preclearance”, med målet att ha alla beslut på plats 2018.

Och enligt näringsminister Mikael Damberg kan reformen leda till en växande besöksnäring och mer tillväxt.

– Man kan landa som inrikesresenär när man landar i USA. Det minskar risken för de långa köerna och gör det lättare för företag att göra investeringar och resa och också öka besöksnäringen åt båda håll. Det kan leda till fler jobb och ökade investeringar, mer tillväxt.

Sedan tidigare finns två flygplatser med ”preclearance” i Irland och Sverige skulle bli det andra landet i världen att genomföra detta.

Särskild utredare blir Stefan Mann, som får 11 månader på sig att utreda hur ”preclearance” ska genomföras i svensk rätt.

”Har tillgång till skjutvapen”

Eftersom gräns-, tull- och säkerhetskontroller flyttas till Arlanda innebär det också att amerikanska myndigheter skulle få arbeta på svensk mark, vilket enligt Mikael Damberg innebär att personalen även kommer att vara beväpnad.

– De kommer att vara beväpnade med pepparsprej på svensk mark. De kommer också att ha tillgång till skjutvapen därför att det är amerikanska medborgare som gör en amerikansk inresekontroll i Sverige.

Vänterpartiet skeptiska

Swedavia har sedan länge förberett sig på det här. På Arlanda vill man bygga om delar av den så kallade F-piren till en kostnad mellan 400 och 500 miljoner kronor. Hur flygplatsen byggs om är noga reglerat av amerikanska myndigheter.

Enligt regeringen kommer man att utreda ”nödvändiga författningsförslag”, vilket innebär att det kan bli fråga om att genomföra ändringar i grundlagen. Moderaterna ställer sig positiva till förslaget, medan Vänsterpartiet är klart skeptiska.

Och enligt Linda Snecker, rättspolitisk talespersonfrån Vänsterpartiet vill  man vänta med att lämna besked innan utredningen kring följderna av reformen är färdig.

– Det är personal från US Customs and Border Prtection som utför kontroller enligt amerikansk lagstiftning och det innebär att vi i Sverige måste ändra i regeringsformen. Den amerikanska personalen ska ha tillgång till pepparsprej, batonger och skjutvapen. Därför vill vi i Vänsterpartiet ha tydliga svar i utredningen om vad det här innebär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.