Foto: TT

Ny väljarundersökning: Moderaterna största parti

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna är med ett stöd på 25,8 procent större än Socialdemokraterna, med ett stöd på 24,7 procent, i en ny opinionsmätning från DN/Ipsos.

Det har inte inträffad sedan februari 2012, då Stefan Löfven just tillträtt som S-ledare efter Juholtkrisen.

Sverigedemokraterna backar i januarimätningen med 2,2 procentenheter till 16,7 procent. Minskningen är precis inom felmarginalen, men en liknande tendens har även funnits i andra opinionsinstituts mätningar den senaste tiden, skriver Dagens Nyheter.

M vinner tillbaks väljare från SD

– I analysen ser vi en tendens till att Moderaterna vinner tillbaka väljare från SD. Det är för tidigt att dra några slutsatser efter en mätning men det blir intressant att följa det här flödet framöver, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till Dagens Nyheter.

Kristdemokraterna ligger under riksdagsspärren för åttonde mätningen i rad, med ett stöd på 2,7 procent.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Centerpartiet har stabila opinionssiffror på ungefär samma nivå, runt 6-7 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.