Pia Clertés använder sitt gevär i sportsyfte, men en ny lag kan gör det olagligt.

Ny vapenlag splittrar sportskyttar och Polisen

Publicerad

Det pågår en infekterad tvist mellan svenska vapenägare och myndigheterna. Nya EU-regler hotar att slå ut sportskyttar som använder sig av halvautomatiska vapen.

På en regnig skjutbana utanför Stockholm övar Pia Clerté dynamiskt skytte med sitt halvautomatiska gevär.

– Det är roligt, man får ha stort fokus på det man gör och det är väldigt avkopplande eftersom man måste vara närvarande i stunden, säger hon.

Kan snart förbjudas

Pia Clertés vapen kan avlossa flera skott i sekunden och snabbheten är en av anledningarna till att det snart kan komma att förbjudas.

– Polismyndigheten har gjort bedömningen att de mest kraftfulla halvautomatiska kulgevären inte ska tillåtas för enskilt bruk, säger Maria Thulin, verksamhetsansvarig för vapenfrågor på Polismyndigheten.

”Större skada”

EU-kommissionen förbereder just nu ett nytt vapendirektiv som innehåller skärpta regler för vilka vapen som till exempel jägare och sportskyttar får använda. Vapnen får inte vara för militära i modellen och inte heller ha för många skott i magasinet.

– Man kan ju relativt sett åsamka betydligt större skada med den här typen av vapen än vad man kan med traditionella vapen. Så vid en missbrukssituation kan man döda fler personer med dessa vapen än med traditionella vapen, säger Maria Thulin.

Paris-dåden i bakgrunden

Enligt EU-kommissionen har deras arbete påskyndats av terrorattackerna i Paris. Svenska polismyndigheten stöttar dem i deras förslag.

– Det här föranleddes av terrorattackerna. Vi gör bedömningen att skyddsintresset för allmänheten överväger sportintresset för ett fåtal, säger Maria Thulin.

Men att jämföra de vapen som sportskyttarna använder sig av med de som terroristerna i Paris hade är fel menar sportskyttarna. Terroristernas vapen var omgjorda – illegala vapen, inte legala som stulits, säger de.

– I samma sekund som de framställer ett bevisat samband mellan jakt, sportskytte, idrottslig glädje och den här typen av vidrig verksamhet kommer de att få allas stöd. Men ingen människa har lyckats bevisa det, säger Roland Dahlman, ordförande för Svenska Dynamiska Sportskytteförbundet.

”Slår bara mot laglydiga”

Forskning som de lyfter fram visar att endast ett fåtal vapen stjäls i Sverige och att dessa vapen sällan förekommer i brottslighet.

– Omkring 250 vapen stjäls varje år i Sverige och i genomsnitt förekommer två av dessa per år i brottsliga sammanhang, säger Erik Lakomaa, från Handelshögskolan i Stockholm som forskat på ämnet.

Han menar dessutom att kommissionens förslag är verkningslöst.

– Utgår man från forskning finns det inget som tyder på att de problem de vill lösa, löses på det här sättet. Förslaget slår bara mot laglydiga medborgare, säger Erik Lakomaa.

Polisen: Växande problem

Polisen däremot tycker tvärtom. Det här är ett viktigt sätt att bekämpa ett växande problem, enligt dem.

– De flesta vapen som missbrukas har varit legala vapen någonstans i världen först, sen förs de över gränserna och då hamnar de i missbrukssituationer, säger Maria Thulin.

Hur många fall rör det sig om där den här typen av vapen missbrukas i Sverige?

– Det har jag ingen uppfattning om. Det är ju många skjutningar i storstäderna och det är ett växande problem, ett exakt nummer kan jag inte ange, säger Maria Thulin.

”Dödar en hel sport”

Bland sportskyttarna i Sverige är det många som tror att en lagändring skulle innebära slutet för sporten.

– Det är inte de legala vapnen som är problemet. Det som är problemet är de illegala vapnen. Vapendirektivet kommer inte göra någonting för att förhindra att illegala vapen cirkulerar i samhället, så problemet kvarstår men man dödar en hel sport, säger Pia Clerté.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.