”Sarah” från Syrien har lämnat man och barn i Libanon för att söka asyl i Sverige. Hon är bedrövad över de nya regler som gör att hon inte längre kan återförenas med sin familj i Sverige. Foto: SVT

Nya asylregler blir bitter besvikelse för många flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Hon trodde att barnen skulle få komma till Sverige direkt, men efter flykten från Syrien sitter nu Sarah i osäkerhet på ett asylboende i Stockholm och väntar på besked. För många asylsökande som redan befinner sig i landet och hoppas på familjeåterförening får den nya stramare flyktingpolitiken stora konsekvenser.

I tisdags presenterade regeringen sina förslag till nya regler för att minska antalet flyktingar som kommer till Sverige. Det hela slog ned som en bomb på asylboenden runtom i Sverige.

Tidsbegränsade uppehållstillstånd och begränsad anhöriginvandring förändrar framtidsutsikterna för många människor som kommit till Sverige den senaste tiden.

#flykt

SVT:s Agenda har besökt ett asylboende i Farsta söder om Stockholm. Tidigare i veckan hade ett rykte börjat sprida sig om att den svenska regeringen kommer att svika det man sett som ett löfte om att kunna ta hit sin familj och få ett permanent uppehållstillstånd.

”Jag har det bra medan de lider”

Sarah som ursprungligen kommer från Syrien är en av många föräldrar som lämnade sina barn kvar och begav sig mot Sverige. Väl här hade hon hoppats på att kunna återförenas med både sin man och sina barn som i dag bor i ett förfallet garage i Libanon.

Där är livet svårt, berättar hon. Och hon kan inte hålla tårarna borta när hon berättar om besvikelsen över att familjen inte kommer kunna ta sig till Sverige och återförenas med henne.

– Mina barn har sett döden med egna ögon. Jag trodde att jag skulle få hit dem direkt. Nu finns jag här och har det bra medan de lider.

Liten chans till permanent uppehållstillstånd

Ryktena som börjat spridas på asylboendet i Farsta besannades snart när Migrationsverket informerade de boende om de nya regler som med stor sannolikhet kommer antas av riksdagen.

De flyktingar som flytt från krig och konflikter kommer inte att få rätt att ta hit sin familj. Skärpningen gäller alla som inte får sin asylansökan beviljad innan de nya reglerna är tänkta att träda i kraft senast den i april nästa år. Eftersom handläggningstiderna på Migrationsverket är så långa kommer de allra flesta syrier som anlänt till Sverige under hösten att drabbas.

– Varför kan jag inte ta hit min familj? Jag kom hit för deras skull. Det är otroligt att jag, efter alla faror jag utsatte mig för sen får höra att jag inte kan ta hit dem. Det är orättvist. Finns det ingen humanitet?, undrar Sarah.  

Hon berättar om hur utsatta familjemedlemmarna i Libanon är. Varje dag.

– De behandlar dem inte väl för de betraktar dem som syrier. Efter klockan sju på kvällen kan mina barn inte gå ut. Och de kan heller inte gå i skolan – för andra året i rad.

Livet tar ny riktning

För många av de tusentals syriska flyktingar som kommit till Sverige under sommaren och hösten tar nu livet en annan riktning. Mohammed Abu Hilal bor också på asylboendet i Farsta. Redan innan han kom till Sverige hade han hört att man i Sverige får permanent uppehållstillstånd och möjlighet att ta hit familjen i efterhand.

– Jag kom till Sverige därför att jag sökte ett land som erbjuder trygghet för mig och mina barn. Jag hoppades få känna mig trygg i Sverige och att jag skulle få ut min fru och mina barn genom familjeåterförening, säger han.

Barnen kvar i kriget

Nu fasar han för att behöva berätta för hustrun som tillsammans med de två små barnen finns kvar i Syrien. För en tid sedan fick han veta att treåringen träffats av granatsplitter.

– På natten vaknar hon och gråter. Hon är rädd för ljudet av bomber. Rädslan har påverkat hennes lillebror. Så fort han hör ett ljud säger han att han är rädd.

”Jag kan inte stanna här”

Som alla syrier på boendet i södra Stockholm har Mohammed fram till nu trott på löftet om att han och hans familj ska kunna börja ett nytt liv i Sverige. Om drömmen nu är krossad återstår bara ett alternativ för Mohammed, berättar han.

– Jag återvänder till Syrien. Jag kan inte stanna här när min familj är hemlös i Syrien. Jag i ett land, och de i ett annat.

Kvinnan som

I Agenda kl. 21.15 i SVT2 blir det debatt om flyktingpolitiken mellan Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talespoerson Elisabeth Svantesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet