Många av lärarna är nöjda med den nya betygsskalan och tycker att det har blivit lättare för dem att sätta betyg. Men de gör olika bedömningar när de sätter betyg, visar en undersökning som SVT Nyheter har gjort. Foto: TT

Nya betygskalan fick SVT:s läsare att tagga till

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning visar att elever känner stor press i och med det nya betygsystemet.

Många vittnar om orättvisor där ett enskilt prov kan få alldeles för stor påverkan på slutbetyget.

På SVT Nyheters Facebooksida debatterades betygen frisk och åsikterna var många.

Många av lärarna är nöjda med den nya betygsskalan och tycker att det har blivit lättare för dem att sätta betyg. Men de gör olika bedömningar när de sätter betyg, visar en undersökning som SVT Nyheter har gjort.

Och på SVT Nyheters Facebooksida var det många som hade åsikter.

Nya betygssystemet

Användaren Markuz Ohlsson menar – tvärtemot svaren SVT fick i sin undersökning – att den nya betygskalan är bättre:

”Jag går i 2:an på gymnasiet. Det nya betygsystemet är mycket bättre än det gamla. Med det gamla betygsystemet kunde vem som helst få MVG. Man behövde bara vara på EN grej inom ämnet som vägde upp allt annat. Med det nya så måste man faktist jobba lite för att få Godkänt. Om man har extra kunskaper inom ett visst ämne så kan man även få ett högre betyg”, skriver han.

”Det var för trångt bland betygen”

Flera håller med om att det finns fördelar med det nya systemet. Användaren Filip Larsson lyfter fram betygsinflation som ett argument:

”Det var inflation på MVG i det tidigare systemet. Jag var flera gånger i högstadiet frustrerad över att det var så trångt bland betygen”, skriver han.

En användare som däremot var kritisk till det nya systemet menade att ett dåligt prov kan få förödande konsekvenser för elevernas motivation.

”Det sorgliga är att tanken med den här viktningen av sämre resultat i det nya betygssystemet var att det skulle motivera elever att ligga i från början och inte ”lata sig”. Konsekvensen blir tvärtom – det får elever att tappa sugen när de inser att ett enda dåligt resultat gör det omöjligt för dem att få betyget de siktat på”, skriver användaren Alexandra Grönvall på SVT Nyheters Facebooksida.

”Detta tar knäcken på ambitiösa elever”

Fler vittnar om att betygsystemet upplevs som stressigt.

En förälder förklarade:

”Min dotter går i 1:an i gymnasiet och är på väg att bli utbränd! Som 16-åring! Det är så viktigt för henne att få bra betyg att hon har kört slut på sig själv helt och hållet och kan nu inte ens öppna en bok. Det spelar ingen roll om du har lämnat in tio stycken arbeten och gjort tio prov och fått A på dom, för om du har lägre betyg på ett enda kursmoment så kan du inte få A i alla fall. Detta tar knäcken på ambitiösa elever.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya betygssystemet

Mer i ämnet