I januari sköts en 20-årig man till döds i Hageby i Norrköping, ett av många dåd som misstänks vara kopplat till kriminella gäng. Foto: TT

Nya lagar ska komma åt kriminella gängledare

Uppdaterad
Publicerad

Den organiserade brottsligheten sprider sig över landet och skottlossning och uppgörelser sker i princip varje natt någonstans i Sverige. Regeringen vill nu försvåra för de kriminella nätverken och lagstiftar om att det ska bli brottsligt att förbereda och känna till allvarliga brott.

– Det här är systemhotande kriminalitet och det är gäng som ägnar sig åt grovt våld, utpressning, narkotikabrott och hot av vittnen. Samhällets inställning måste vara att vi inte kan acceptera det, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till SVT Nyheter.

Vill komma åt gängledare

Syftet med de strängare lagarna är att komma åt ledare inom de kriminella gäng som växer sig allt starkare.

Ledarna bestämmer ofta vem som ska mördas, misshandlas eller hotas, men döms sällan i domstol eftersom de oftast inte själva är inblandade vid själva dåden.

– Vi kriminaliserar underlåtenhet att förhindra brott och det kommer att träffa dem som har en ledande ställning inom gängen, säger justitieminister Morgan Johansson.

Mord på vittne utreds

I Norrköping utreds nu ett mord på en 20-årig man som skulle vittna vid en rättegång. Enligt åklagaren som leder utredningen så handlar det om en uppgörelse mellan två rivaliserande mc-gäng och mordet skulle vara beställt av ledande personer, men utfört av män med lägre ställning inom organisationen.

Det är omkring 15 brott som nu kriminaliseras. Bland dem finns försök, förberedelse och stämpling till övergrepp i rättssak, grovt olaga hot och grovt vapenbrott.

För flera av brotten ska domstolarna också kunna döma till hårdare straff om gänget anspelat på sin gängtillhörighet. De nya lagarna ska träda i kraft den 1 juli i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.