Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utredaren Elisabeth Eidem berättar varför Socialstyrelsen publicerar nationella riktlinjer för ätstörningar för första gången. Foto: SVT

Nya riktlinjer för vård vid ätstörningar: ”Handlar mycket om att öka kunskapen”

Publicerad

Socialstyrelsen har för första gången presenterat nationella riktlinjer för vård vid ätstörningar.

Med 38 nya rekommendationer vill man öka kunskapsbilden för att vården ska bli mer individanpassad.

– Symptom och vad man söker för ser väldigt olika ut, säger Elisabeth Eidem på Socialstyrelsen.

I Sverige uppskattar Socialstyrelsen att det rör sig om ungefär 200 000 personer som har någon form av ätstörning. Man menar även att det finns ett stort mörkertal för att många inte söker vård.

– De är viktigt att fler får vård men för olika typer av ätstörningar, säger Elisabeth Eidem, utredare på Socialstyrelsen.

Nu har Socialstyrelsen tagit fram 38 olika riktlinjer som ska öka kunskapsbilden om hur sjukdomen ser ut.

– Det handlar om att sprida vad som är den bästa tillgängliga kunskap för ett urval av frågor. De är inte heltäckande men vi har 38 rekommendationer och de sträcker sig över fler olika typer av ätstörningar.

”Man kanske söker för något annat”

Riktlinjerna som släpps nu riktar sig i huvudsak mot beslutsfattare som arbetar med resursplanering.

Till årsslutet planerar Socialtjänsten att släppa en uppdaterad version där rekommendationer till hälso- och sjukvårdspersonal kommer att ingå.

– En fråga handlar mycket om att öka kunskapen hos de som träffar personer som kan ha en ätstörning i ett första skede. Det kan vara allt från barnhälsovården till den den specialiserade vården. Man kanske söker för något annat, som problem med magen eller ångest, och ätstörning kanske inte är det första man tänker på för att det inte syns på utsidan.

Frisk och fri: Behövs mer resurser

Fredrika Sandell, generalsekreterare på riksföreningen Frisk och Fri, har varit med och tagit fram de nya riktlinjerna och menar att många uppger att man vill ha mer vård som är mer individanpassad och med mer psykologisk behandling.

– Utifrån vad vi får höra handlar mycket om att hantera och behandla symptom. Det man vill ha mer hjälp med är att hantera det som ligger bakom en ätstörning, säger hon och fortsätter:

– Med mer kunskap hoppas jag att man förstår att man behöver skjuta till mer resurser.

Här kan du få hjälp

Om du under 18 kan du kontakta en vårdcentral, ungdomsmottagning, elevhälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) där du bor.

Om du är vuxen kan du boka en tid på en vårdcentral, psykiatrisk mottagning eller hos din företagshälsovård. Du som är upp till 20–25 kan också kontakta en ungdomsmottagning.

I allt fler regioner finns speciella ätstörningsmottagningar. På vissa av dem behöver du få en remiss från elevhälsa eller vårdcentral, på andra kan du själv ta kontakt.

Du kan få hjälp med var du kan söka vård genom att ringa 1177.

Det finns också olika föreningar som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl. Till exempel Frisk och Fri (Riksföreningen mot ätstörningar) eller föreningen Shedo, som är specialiserad på både ätstörningar och självskadebeteende.

Källa: Vårdguiden, 1177.se (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.