Nya rön på fertilitetskonferens

Uppdaterad
Publicerad

Antalet tvillingar som föds efter provrörsbefruktning är lägst i världen i Sverige. Samtidigt visar nya rön att fostren hos kvinnor över 35 som genomgått provrörsbefruktning kan löpa ökad risk att drabbas av kromosomavvikelser.

Sverige bäst i världen

Under den pågående fertilitetskonferensen ESHRE i Stockholm presenterades i dag en svensk studie som visar att man i Sverige har blivit världsbäst på att få ned antalet tvillingfödslar vid provrörsbefruktningar.

Tvillingfödslar innebär att såväl mamman som barnen utsätts för högre risk, såväl under graviditeten som vid förlossningen.

Under konferensens första dag i Stockholm presenterades en modell som minskat tvillingfödslarna efter provrörsbefruktning från 35 procent 2000 till 4,6 procent 2008.

-Det är en dramatisk förbättring, säger Karl-Gösta Nygren, docent och fertilitetsexpert vid Sophiahemmet till TT.

Modellen har tagits fram vid Uppsala Universitet och visar sannolikheten att bli gravid med ett eller två embryon och risken för att få tvillingar.

Det minskade antalet tvillingfödslar har lett till en kraftig minskning av för tidigt födda barn och en ökning av barnens födelsevikt. Dessutom har antalet dödfödda barn minskat med 58 procent.

Misstanke om ökad risk för kromosomförändringar

Under dagen presenterades även nya, än så länge obekräftade, rön från professor Alan Handyside från London Bridge Fertility, Gynaecology and Genetics Centre, som finns visar att det finns vissa indikationer på att s.k. äggstocksstimulering kan leda till ökade kromosomavvikelser.

Äggstocksstimulering används under en fertilitetsbehandling för att man ska få ut fler levande ägg hos kvinnan. Enligt de nya rön som presenterades under kongressen misstänks proceduren kunna öka den naturliga frekvensen av kromosomavvikelser hos kvinnor över 35 år som genomgår fertilitetsbehandling.

Dessa kromosomavvikeler kan resultera i att den aktuella IVF-behandlingen inte fungerar, att graviditeten avslutas, eller mer ovanligt, att ett barn föds med kromosomrubbningar såsom Downs syndrom.

Professor Handyside vill dock själv tona ned rönen.

-Mer forskning behövs för att vi ska kunna belägga våra rön, säger Handyside till BBC.

Anna Grönberg

anna.gronberg@svt.se

Fakta: IVF

• In vitro fertilisering (IVF) är ett sammantaget namn på olika metoder för provrörsbefruktning.

• IVF innebär att ett eller flera ägg hämtas från kvinnans äggstockar och befruktas med mannens spermier.

Sedan förs ett, ibland två, befruktade ägg tillbaka till livmodern.

Provrörsbefruktning görs också i samband med äggdonation och ibland även vid spermiedonation.

• 1978 föddes det första provrörsbarnet i England.

• 1982 föddes Sveriges första provrörsbarn.

• Sedan dess har omkring 45 000 svenska barn fötts efter provrörsbefruktning.

• I hela världen har över 4 miljoner barn fötts.

• I Sverige används SET-metoden, att sätta in ett embryo, i cirka 75 procent av alla provrörsbefruktningar.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.