Karl-Petter Thorwaldsson, LO, och Carola Lemne, Svenskt Näringsliv. Foto: SVT

Nya samtal mellan LO och Svenskt Näringsliv

Uppdaterad
Publicerad

LO och Svenskt Näringsliv har beslutat sig för att inleda samtal om nya spelregler på arbetsmarknaden, avslöjar de gemensamt för SVT. Skälet till de här samtalen är framför allt att den blivande regeringen har flaggat för lagstiftning, något ingen av dem vill ha.

– Nu inleder vi ett samtal om hur vi ska reglera svensk arbetsmarknad. Vi tycker att det är bättre om parterna har hand om regler och villkor på arbetsmarknaden än lagstiftning, säger Karl-Petter Thorwaldsson, som är LO:s ordförande, till SVT.

– LO och Svenskt Näringsliv är väldigt eniga om att vi ska värna den svenska modellen, och vi tar det ansvar som arbetsmarknaden ska ta, säger Carola Lemne, VD för Svenskt Näringsliv.

Slår bakut om lagstiftning

Den svenska modellen innebär i det här sammanhanget att politiker inte ska lägga sig i för mycket. Det är bland annat därför som Svenskt Näringsliv slår bakut när den blivande regeringen hotar med lagstiftning om bättre villkor för visstidsanställda.

Och trots att LO kämpar för bättre villkor för visstidsanställda, och alltså egentligen borde gilla regeringens lagstiftning på just det här området, så reagerar de i alla fall negativt på hotet om lagstiftning.

– Om jag just nu skulle vinna framgångar i ett lagstiftningsarbete, så kan det ju ändras tillbaka när vi får en annan regering, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

– Det blir ju lätt en ping-pong-lagstiftning om det liksom blir det ena laget som driver igenom en lagstiftning, och sedan det andra. Det är inte bra. Det ger inte stabila villkor. Vi vill ta hand om det här själva, säger Carola Lemne.

Rörligheten måste öka

Den stora utmaningen kommer att bli att hitta en gemensam modell för en ny arbetsmarknad som kombinerar trygga anställningar med stor flexibilitet. Kort sagt handlar det om att rörligheten måste öka på arbetsmarknaden. Om just detta verkar de vara tämligen överens.

– Vad vi vill uppnå är att se till att arbetsmarknaden fungerar så att företaget kan utvecklas och överleva i en föränderlig värld, och så att medarbetarna också kan utvecklas, och kan våga ha tryggheten i att vara med i förändringen, säger Carola Lemne.

Och Karl-Petter Thorwaldsson håller med om att fler borde både kunna och våga byta bana ute på arbetsmarknaden. Rörligheten är för låg, menar han.

– Folk vill ju göra olika saker i livet, och inte alltid vara på samma ställe. Kan vi hitta ett system där vi kombinerar trygghet för den enskilde och där vi också hittar ett system för att öka arbetsgivarens konkurrenskraft, då tycker jag att vi har gjort det bra, säger Thorwaldson.

Turordning stridsfråga

Men under ytan, och på vägen dit, lurar naturligtvis flera stridsfrågor, kanske framför allt om turordningsregler. Men om detta säger varken Thorwaldsson eller Lemne någonting om denna dag.

Nu är inriktningen att komma överens, och vem vet vad denna strävan kan leda till för morgondagens arbetsmarknad. Kan det bli ett nytt huvudavtal för hela arbetsmarknaden?

– Ett huvudavtal är någonting mycket större och annorlunda. Det går inte att säga idag om detta är en början på. Men jag hoppas på en god dialog och ett ansvarsfullt samarbete, kommenterar Carola Lemne.

– Om detta fungerar väl så kan vi säkert fördjupa samarbetet, och vem vet vad vi i framtiden kan åstadkomma. Men nu börjar vi med det här första steget, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.