Äkta och förfalskad 200-kronorssedel. Foto: SVT

Nya sedlarna förfalskas

Uppdaterad
Publicerad

I oktober är det ett år sedan Riksbanken lanserade de nya svenska sedlarna. Syftet var att göra pengarna säkrare och svårare att förfalska. Men redan nu förekommer det flera falska sedlar i omlopp av den nya sedelserien.

Penningförfalskarna verkar inte låta sig avskräckas av de nya sedlarna som tillverkas med mer avancerade säkerhetsdetaljer. Mer än hälften av de falska svenska sedlar som har upptäckts i år är av den nya sedelserien.

– Vi har sett en liten ökning av falska svenska sedlar i och med introduktionen av den nya sedelserien men det är ändå väldigt små volymer vi pratar om, säger Michael Johansson som är förste forensiker och sedelexpert på nationellt forensiskt centrum I Linköping dit polisen skickar alla falska sedlar.

Han menar att ökningen var väntad då penningförfalskare ofta ser sin chans när allmänheten inte hunnit bekanta sig med de nya pengarna.

– Det kan vara svårare att skilja en äkta sedel från en falsk när man är lite ovan och de som ligger bakom förfalskningarna fångar upp det här och tänker att det är lättare att prångla falska sedlar av en ny okänd typ.

Enligt Michael Johansson ligger inte problemet i sedlarnas säkerhet utan i den bristande kontrollen. Allmänheten har helt enkelt inte lärt sig att kontrollera sedlarnas äkthet på rätt sätt.

Ökningen kommer att fortsätta

Hittills har sedlarna i valörerna 20, 50 200 och 1000 bytts ut. I höst väntar nästa omgång- då av 100- och 500-kronorssedlarna samt av flera mynt.

Och enligt experterna på Nationellt forensiskt centrum kommer ökningen av förfalskningarna sannolikt att fortsätta under andra halvåret. Riksbanken som ansvarar för sedelbytet är ändå nöjda med resultatet, trots att syftet var att försvåra penningförfalskningar.

– Det är oerhört svårt att nå ända fram. Det kommer alltid att finnas falska sedlar men de säkerhetsdetaljerna vi har på de nya sedlarna är väldigt svåra att förfalska. Om man gör som man ska och vickar på sedeln för att se att säkerhetsdetaljerna verkligen rör sig som de ska, då är man trygg med att ta emot en svensk sedel, säger Mårten Gomer som är sedelteknisk expert på Riksbanken.

Kunde ni inte gjort dem lättare att kontrollera?

– Man kan göra hur komplicerade sedlar som helst som är omöjliga att förfalska. Men sedlarna måste vara avancerade och svåra att förfalska samtidigt som det ska vara enkelt att kontrollera säkerhetsdetaljerna vilket är en svår kombination. Vi tycker att vi har hittat en väldigt bra väg, säger Mårten Gomer.

Flest amatörer som förfalskar

Tidigare i år upptäcktes ett stort antal falska tusenlappar bland butiker i Malmö. Sedlarna var ovanligt välgjorda, enligt Michael Johansson. Men med några få undantag menar han att det i de flesta fall handlar om amatörer som ägnar sig åt penningförfalskning i Sverige, snarare än organiserade ligor.

– Jag brukar säga att förfalskare i allmänhet är snåla, lata och smarta. De lägger inte ned mer arbete än vad som behövs för att nå målet. I de flesta fall handlar det bara om att prångla en sedel, och lura en person, så har de gjort sin förtjänst.

Fakta om falska sedlar

2014: 246 st

Till ett värde av 68.700 kronor

2015: 295 st

Till ett värde av 114.000 kronor

Första halvåret 2016: 231 st, varav 136 st av den nya sedelserien

Till ett värde av 121.960 kronor

Totalt finns det cirka 300 miljoner svenska sedlar i omlopp.

Källa: Riksbanken och Nationellt forensiskt centrum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.