Foto: TT

Nya skräcksiffror för KD:s Ebba Busch Thor

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det Kristdemokraternas dag under politikerveckan i Almedalen på Gotland. Det är samtidigt riksdagens mest utpräglat krisstämplade parti. Med opinionssiffror kring tre procent levererar Sifo en ny bottennotering för andelen kärnväljare för partiet.

– Läget är väldigt bekymmersamt för Kristdemokraterna. Det går dåligt för partiet i den allmänna opinionen. Samtidigt har partiet väldigt få kärnväljare, vilket gör att de måste lita på stödröster för att överleva i riksdagen, säger Toivo Sjörén, som är opinionschef på Sifo, till SVT Nyheter.

Allra lägst antal kärnväljare

Under Almedalsveckan presenterar Sifo nya siffror över partiernas läge i olika avseenden. Ett sådant rör andelen kärnväljare. Endast två partier har en kärnväljargrupp som ligger under riksdagsspärren. Miljöpartiet har 2,1 procent kärnväljare, Kristdemokraterna 1,9 procent.

Almedalen 2016

I relation till det samlade väljarstödet ser det extra knepigt ut för Kristdemokraterna. I dag noterar partiet strax över 3 procent i de flesta opinionsmätningarna.

Familjefrågan trogen käpphäst

Enligt Toivo Sjörén är det fortfarande de traditionella frågorna som gäller för Kristdemokraterna, där partiet har extra stort förtroende i familjepolitiken. Partiet har rört sig högerut, och har enligt Sifos mätningar störst möjlighet att vinna nya väljare från Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Högersvängen är alltså till synes rätt strategi, åtminstone i det här läget. Även om en annan strategi skulle kunna fungera, och kanske samla ännu fler väljare, så är det svårt att vända skutan, och det tar alltför lång tid. Ett strategibyte före nästa riksdagsval vore alltför våghalsigt, resonerar Sjörén. 

”Sverige är inne i en stor värderingskris”

När partiledare Ebba Busch Thor anlände till Gotland i går eftermiddag överöstes hon – som vanligt under senare tid – med frågor om det närmast katastrofala opinionsläget för partiet. Kanske tjatigt att behöva kommentera det hela tiden, men svaret förblir vad det har varit under lång tid. Den lagda strategin ligger fast, och det gäller bara att nå ut, lyder resonemanget.

– Jag tror att det viktiga är att vi fullföljer den förnyelseprocess som vi är inne i och där vi ger svar på stora, svåra samhällsutmaningar. Vi är i Sverige inne i en stor värderingskris, och det krävs en ny politik för att svara upp mot det, och det är det vi gör, säger Ebba Busch Thor (KD), till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2016

Mer i ämnet