– Vi tror att de flesta vet vad som är bra mat. Många vill äta bättre och vet att det spelar stor roll för hälsan, men ändå fallet man lätt tillbaka i gamla matvanor, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.
– Halva befolkningen är överviktig, och det är ju ett stort problem.
De nya kostråden kan sammanfattas ungefär såhär: Ät grönare, ät lagom och rör på dig i vardagen. Det är kanske inga nyheter direkt, men Livsmedelsverket hoppas ändå kunna nå ut med budskapet om att det inte beöver vara så svårt att äta nyttigt.
– Man måste inte bli perfekt från första dagen, det är bättre med en liten förändring än ingen alls, säger Åsa Brugård Konde.
Dra ner på köttet
Det viktigaste att tänka på, säger Åsa Brugård Konde, är att äta så grönt man kan – att välja produkter från växtriket snarare än från djurriket. Vi svenskar äter betydligt mer kött än vad som är rekommenderat. 72 procent av männen och 42 procent av kvinnorna äter för mycket. Att dra ner på det röda, alltså rött kött och chark, är en viktig del i Livsmedelsverkets nya kostråd.
Rekommendationen är att inte äta mer än 500 gram tillagat kött och chark i veckan. Man behöver alltså inte bli vegetarian för att leva sunt.
– Lagom betyder ju också att man ska äta tillräckligt mycket. Man behöver inte sluta äta kött men man kanske kan blanda ut köttfärsen med morötter, lök, eller kanske linser, säger Åsa Brugård Konde.
Förlorad matglädje
I det stora hela innebär den nya taktiken mindre pekpinne och regler, mer inspiration för att på ett enkelt sätt äta sundare. Ett av råden är att vi ska äta långsamt, njuta av det vi har på tallriken. Ett annat råd stavas lagom, att inte äta mer än man behöver. Och hur vet man då vad som är lagom?
– De flesta märker när det blir för mycket, man får hitta sitt eget sätt, säger Åsa Brugård Konde.
Men man ska akta sig för att fastna vid siffrorna på vågen, menar Livsmedelsverkets nutritionist. Hon är bekymrad över att många blivit allt för fokuserade vid att stirra på sin kropp som en måttstock för hur bra man äter, och att matglädjen går förlorad.
– Det är sorgligt. Man önskar att många fler kan få ett mer naturligt förhållande till mat.
”Man måste inte bli perfekt”
Socker är kanske en av de stora akilleshälsarna för många av oss. Att avstå lördagsgodiset helt, eller aldrig mer äta en bit tårta, kan kännas omöjligt. Men även här gäller premissen lagom, säger Åsa Brugård Konde.
– Äter man bra i övrigt är det okej att äta lite av sådan mat. Klarar man av att äta lite och njuter av det så kan man göra det, men om man har svårt att hålla sig till lite kanske det bättre att låta bli helt och hållet.
Sätt dig ner, och fundera över var du lättast kan plocka bort socker i maten, tipsar nutritionisten. Det kan gälla till exempel onödigt många söta drycker, eller andra varor med onödigt socker.
– Ska det fungera att äta såhär hela livet så kan man inte bara säga nej. Det ingår i svensk matkultur att äta lite tårta ibland, och det är okej, det får plats. Socker är inte ett gift, men det är väldigt lätt att det blir för mycket.
Största missarna i affären
Ett enkelt riktmärke för den som fumlar bland hyllorna i mataffären kan vara att leta efter nyckelhåls-märkningen, enligt Livsmedelsverket. Dessa produkter innehåller mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer – och nyttigare fett.
För den som inte har lust att läsa långa näringsdeklarationer är nyckelhålet alltså ett bra riktmärke för att ta reda på om varan innehåller mättat eller omättat fett.
En av de största missarna man gör i affären, säger Åsa Brugård Konde, är att fastna vid godis- och chipshyllan på väg till kassan.
– Det kanske är extrapris på chipspåsar, och då är det lätt att det hamnar i korgen. När det väl hamnar i skafferiet hamnar det lätt i magen också.
Inte dietråd
Konsumenter måste redan navigera genom en djungel av kostråd, dieter och träningstips. Livsmedelsverket hoppas att de nya kostråden, ”Hitta ditt sätt”, kan vara ett mer långsiktigt sätt att äta på.
– Många dieter handlar ju om att gå ner i vikt. Våra råd är inte bantningsråd. Det här är råd för hur man kan må bra hela livet, de är hållbara i längden, säger Åsa Brugård Konde och fortsätter:
– Det svåra är ju som många vet inte att gå ner i vikt, det svåra är att hålla det. Det bästa vore såklart att inte gå upp i vikt, och om man äter på det här sättet så kanske man slipper bli överviktig.