Regeringen med inrikesminister Anders Ygeman i spetsen vill ge bankerna hårdare böter vid penningtvätt. Foto: TT

Nya vapnet mot terror – kraftigt höjda böter

Uppdaterad
Publicerad

Trots mångmiljonböter för både Nordea och Handelsbanken för regelbrott kring misstänkt penningtvätt räcker det inte.

Nu tänker regeringen skärpa straffbeloppet och höja det från 50 miljoner upp till 10 procent av årsomsättningen för att komma åt penningtvätt och terrorfinansiering.

Bankernas samarbete med polisen vid misstänkt penningtvätt måste bli mycket bättre menar regeringen som nu alltså tar i med hårdhandskarna. Den 1 augusti införs de nya sanktionsregler för banksektorn som innebär att de kan få böta upp till 10 procent av bankens årsomsättningen.

Att stoppa penningtvätt och terrorfinansiering är ett allt viktigare mål och Finansinspektionen har riktat skarp kritik mot bankerna. Regeringen håller med i kritiken och höjer därför straffavgifterna.

Terroriströrelsen IS

– Den 1 augusti blir det betydligt tuffare sanktioner för den bank som inte sköter sig. Upp till 10 procent av omsättningen kan banken få i sanktionsavgift, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till SVT Nyheter.

Minister: Stötande

I förra veckan straffades Nordea med 50 miljoner kronor och Handelsbanken med 35 miljoner kronor för brister kring de nya reglerna mot penningtvätt.

– Det är stötande att man inte klarar av att leva upp till den lagstiftning vi har mot penningtvätt. I Nordeas fall är det också andra gången som man inte klarar av att leva upp till svensk lag, säger Anders Ygeman (S)

Polisen: Är en grundförutsättning

Stefan Kronqvist, chef för Finanspolisen anser att det är lite si och så med bankernas rapportering.

– Det viktigaste är att bank- och finanssektorn rapporterar misstänkt penningtvätt eller misstänkt finansiering av terrorism till oss. Det är en grundförutsättning för att det ska bli en bra brottsbekämpning, säger Kronqvist, till SVT Nyheter.

I går greps två personer i Örebro och Stockholm som misstänks ha rekryterat och utbildat terrorister till Syrien och Irak. Enligt säkerhetspolisen så beräknas 300 svenska medborgare strida för Islamiska staten IS.

– Vi är inte tillräckligt bra på att ta terroristers pengar och se till att de inte skickas till terrororganisationer. För att bli bättre på det så måste vi kunna gå in och frysa pengar på svenska konton, säger Anders Ygeman (S) till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet