En halkolycka i Stavsjö den 9 november Foto: Arkivbild: TT

Nya varningen: Mycket halt på vägarna

Uppdaterad
Publicerad

Det råder vinterväglag över hela landet och kombinationen underkylt regn och låga temperaturer kan orsaka förrädisk halka under eftermiddagen och kvällen.

I Jämtland, Dalarna och Värmland har SMHI utfärdad en klass-1 varning för plötslig ishalka. Trafikverket varnar samtidigt för halt väglag på flera platser, däribland i Sörmland, Uppland, Närke, Småland och Skåne. Trafikverkets varningar berör också Jämtland och Härjedalen, där is och packad snö skapar hala vägbanor. 

– Nu är det mildare luft och det för med sig snö, blötsnö och underkylt regn. Underkylt regn är vattendroppar som bildar is när de landar på marken, säger Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT.  

Blixthalkan gör att Trafikverket uppmanar bilister till försiktighet. 

Snabba skiftningar

– Det är vinterväglag över hela landet och man ska vara beredd på att det är besvärligt. Kör försiktigt och var beredd på halka. Det är vinterdäck som gäller, säger Lena Karlsson, informatör på Trafikverket.  

Trafikverket uppmanar de som ska ge sig ut på vägarna att vara uppmärksamma på att det kan bli halt snabbt från i eftermiddag och fram till i natt. 

Salt mot halka

Under dagen har Trafikverket genomför halkbekämpning genom att strö salt över vägarna. Större vägar prioriteras i det arbetet.  

– Mild luft är på väg in över Dalarna och Norra Värmland och det kan bli halt på framförallt obehandlade vägar, varnar Åsa Rasmussen.  

Även på tisdagen kan det bli besvärligt underlag på flera platser i Sverige. Under natten är det lugnt blir det mest moln och dimma. I  morgon kommer en regnfront in från väster, från Skåne och upp mot Jämtlandsfjällen. Från Jämtland och norrut kan det bli halt eftersom nederbörden kommer som snö.  

– Mitt råd är att ta på broddarna, säger Åsa Rasmussen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.