Foto: TT

Nytt regeringsförslag om upphandlingar väntas få stöd av KD

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen lägger i dag ett nytt förslag om att myndigheter ska ställa krav i nivå med kollektivavtalen vid offentliga upphandlingar. Det nya regelverket ska bara gälla större upphandlingar och möjligheten att ställa krav på annat än lön, arbetstid och semester har helt strukits ur lagtexten. Enligt vad SVT erfar kommer Kristdemokraterna att stödja det förändrade förslaget vilket gör att det kommer att gå igenom riksdagen.

Det var i slutet av november som allianspartierna och Sverigedemokraterna röstade nej till regeringens förslag om en ny upphandlingslag som innebar att företag som vill vinna en upphandling, måste erbjuda sina anställda lön, arbetstid och semester i nivå med kollektivavtalen. Enligt oppositionen var förslaget för långtgående och missgynnade småföretag.

Sedan dess har regeringen och allianspartierna suttit i segdragna förhandlingar. Regeringens olika bud har nagelfarits och förkastats flera gånger och i det förslag som regeringen i dag lägger fram har man gjort flera stora eftergifter.

– Vi kommer att fortsätta att driva vår linje att stoppa social dumpning vid offentliga upphandlingar, vi har inte ändrat åsikt, men riksdagen röstade ner vårt förslag, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

”Poängen är att skydda seriösa företag”

Bland annat undantas nu mindre upphandlingar. De arbetsrättsliga villkoren ska bara gälla när en statlig upphandling är värd mer än 1,2 miljoner. När en kommun upphandlar ska gränsen gå vid 1,9 miljoner och en byggentreprenad måste vara värd 48 miljoner för att kraven ska gälla. Förändringarna innebär att regelverket bara skulle omfatta en tredjedel av alla upphandlingar.

– Vi har gjort allt vi kan för att det här inte ska missgynna små- och medelstora företag. Hela poängen är ju att skydda de företag som är seriösa och se till att stoppa en låglönekonkurrens som en hel del svenska företag utsätts för, säger Ardalan Shekarabi (S).

Dessutom har regeringen helt strukit formuleringen som gav myndigheter grönt ljus att ställa krav även på tjänstepension och försäkringar i nivå med kollektivavtalen. Formuleringen löd:

”De särskilda arbetsrättsliga villkor som den upphandlande myndigheten får ställa kan avse försäkringar, tjänstepension, annan ledighet än semester eller annat.”

KD väntas rösta ja

Allianspartierna har haft svårt att enas om hur man ska ställa sig till det nya förslaget men enligt vad SVT erfar kommer Kristdemokraterna att säga ja. Det innebär att regeringen därmed med en rösts marginal har den majoritet som krävs för att förslaget ska gå igenom riksdagen. Hur övriga allianspartier ställer sig är ännu oklart.

Den nya upphandlingslagen är ett svar på nya EU-direktiv som egentligen skulle ha implementerats i april förra året. Om lagen inte införs i sin helhet riskerar Sverige böter på 90 miljoner från EU-kommissionen.

FAKTA: Regeringens nya förslag

Upphandlande myndigheter ska ställa villkor i nivå med kollektivavtalen när det gäller den så kallade ”hårda kärnan”, det vill säga lön, arbetstid och semester. Möjligheten att även ställa krav på tjänstepension och försäkring har strukits ur lagtexten.

Regelverket ska bara omfatta större upphandlingar som är är värda mer än de så kallade tröskelvärden som finns i EU-direktivet. De är:

  • Upphandling av statliga myndigheter 1,2 miljoner
  • Upphandling av kommuner och landsting 1,9 miljoner
  • Byggentreprenader 48 miljoner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.