I Nikkaluokta har säsongens kyligaste temperatur uppmätts. Foto: TT

Nytt köldrekord för säsongen – minus 41,3 i Nikkaluokta

Uppdaterad
Publicerad

Stormen har dragit vidare och kylan har nu slagit till med kraft. I stora delar av landet är det tvåsiffrigt antal minusgrader, lokalt i norr ner mot minus 40. Under natten uppmättes nytt köldrekord för säsongen när Nikkaluokta hade minus 41,3 grader.

Under natten mot torsdag dominerade det klara och kalla vädret i Sverige med minusgrader i hela landet från 10 minusgrader i söder till minus 40 i norr. När SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret bläddrar bland sina siffror, papper och kartor för att ta fram aktuella väderobservationer upptäcker hon på torsdagsmorgonen ett nytt köldrekord för säsongen.

– Ja, där har vi minus 41,3 i Nikkaluokta. Det verkar vara säsongens hittills lägsta temperatur. Någon gång under natten har det uppmätts, säger hon.

Efter onsdagen, som bjöd på hårda vindbyar och översvämningar längs kusterna i Blekinge och Småland, blir det nu betydligt lugnare.

Sänkte till klass 1-varning

Efter att SMHI haft en klass 2-varning utfärdat för högt vattenstånd, sänktes denna vid midnatt till en klass 1 för Öresund och södra Östersjön. SMHI skriver på sin hemsida:

”Vattenståndet är högt, 80-115 cm över medelvattenstånd, men sjunker långsamt under natten.”

Stormen har således dragit bort. Men på vissa håll kan det bli fortsatt besvärligt under torsdagen. SVT:s meteorolog flaggar för de områden där det väntas snöfall i kombination med hårda vindbyar.

– Detta gäller i dag för hela Uppland samt på Gotland och Öland.

Jannicke Geitskaret, meteorolog på SVT konstaterar att vintern är här med besked och att Sverige får räkna med kyla tio dygn framöver. Foto: SVT / TT

Från Gästrikland och söderut längs Östersjökusten ligger några snöbyar kvar.

– Vid ostkusten håller det i sig under hela dagen med snöbyar och hårda vindbyar. Det är först natten till trettondagen som det verkar dra bort, säger Jannicke Geitskaret.

Snöfall blir det även i trakterna söder om Vänern och Vättern.

– Där kan det nog ställa till med en del trafikproblem.

”Nu är det vinter”

I och med att kylan greppat tag om Sverige på det här sättet får vi nu räkna med vad meteorologerna kallar för ”nationella isdygn” – det vill säga att temperaturen ligger på under noll grader i hela landet.

– Nu finns det inga plusgrader någonstans och det kommer inte bli det heller, säger Jannike Geitskaret.

Hur länge håller kylan i sig?

– I alla fall den här veckan ut, så blir det kallt. Sedan blir det längs kusterna tidvis plusgrader, men nu är det vinter! Det kommer att vara kallt i tio dygn framöver, säger Jannicke Geitskaret.

Men i stora delar av landet väntas torsdagen bjuda på soligt och vackert väder. Passa på att njut, tipsar SVT:s meteorolog:

– Det blir ju perfekt för många att kanske ge sig ut i pulkabacken nu när barnen är lediga från skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.